MOLILI SMO SE ALAHU I PRAVILI SE DA SMO MUSLIMANI: Ispovijest djevojčice koja je pobjegla u Bugarsku sa dečkom! - Volim Podgoricu

MOLILI SMO SE ALAHU I PRAVILI SE DA SMO MUSLIMANI: Ispovijest djevojčice koja je pobjegla u Bugarsku sa dečkom!

Nestali maloljetnici Momčilo Petković (17) i Anđela Stojnev (13) iz Niša, od juče su u Srbiji. Oni pričaju kako su dospjeli u Bugarsku.

Moj dečko Momčilo i ja smo pobjegli od kuće, namjeravali smo da se domognemo zapadne Evrope. Htjeli smo da iskoristimo to što migranti mogu tamo bez dokumenata, pa smo otišli do izbjegličkog kampa u Bugarskoj i rekli da smo muslimani iz Iraka Dženes Ahmadi i Jakub Jakubi -kaže Anđela Stojnev za Informer i dodaje:

Ali, kada su nam kasnije rekli da će nas vratiti u Bagdad, prestravili smo se. Momčilo je odmah zvao svog tatu.

Ona kaže da su se njih dvoje dogovorili da se predstave kao Iračani jer zbog svijetle puti nijesu mogli da kažu da su Sirijci ili Avganistanci.

Foto: Telegraf

Iz Niša smo krenuli pješke ka Svrljigu, kada nas je jedan čovjek povezao do Knjaževca. Zatim smo do Zaječara produžili minibusom, a onda pješice kroz kukuruze i blato prema graničnom prelazu Vrška Čuka – kaže Anđela.

Ona priča da su znali da neće lako preći preko našeg graničnog prelaza, pa su zato rješili da preko njiva dođu do bugarske granice.

Onda smo zalupali na šalter njihovog graničnog prelaza. Obratili smo im se na engleskom i objasnili im da smo azilanti iz Iraka. Oni su nas potrpali u kola i odmah odvezli u taj kamp – prepričava djevojčica.

Foto: Telegraf

Anđela Stojnev kaže da su bili jako uplašeni kada su došli u kamp.

Stavili su nas u neku sobu sa Sirijcima i Avganistancima. Bilo ih je najprije troje, pa šestoro, a onda dvanaestoro. Nije nam se svidjelo s njima, pa smo zamolili neke Gruzine, koji su bili u susednoj sobi da nas prime i oni su pristali. Nisu sumnjali da smo muslimani. Molili smo se Alahu, kao i ostale islamske izbjeglice da bugarske vlasti ne bi primijetile da lažemo da smo muslimani – kaže ona.

Oni su proveli osam dana u kampu i došao je trenutak da se odluči o njihovoj daljoj sudbini.

Došla su trojica i predstavila se da su neka komisija. Pitali su nas odakle smo i kada smo im kazali da smo Iračani, rekli su nam da ćemo biti deportovani u Bagdad. Uplašila sam se, pomislila sam da će nas tamo pobiti. Vrisnula sam – Momčilo, zovi tatu. On je odmah telefonirao ocu i tako smo se spasli – kaže ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

2 komentara

  1. I’m curious to find out what blog system you’re using? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com