Pavlović: Stoltenberg da napravi pritisak na režim - Volim Podgoricu

Pavlović: Stoltenberg da napravi pritisak na režim

Pritisak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na vlast u pravcu hitnog otvaranja dijaloga o formiranju prelazne vlade radikalno bi promijenio percepciju Alijanse u stavovima mnogih demonstranata ispred parlamenta, smatra potpredsjednik Pokreta za promjene PzP Koča Pavlović.

On je kazao da Stoltenberg ima šansu da napravi veliki doprinos za porast podrške domaće javnosti učlanjenju Crne Gore u Alijansu.

“Potrebno je da, tokom predstojeće posjete (14. i 15. oktobra), Stoltenberg napravi pritisak na režim Mila Đukanovića, da prihvati dijalog oko zahtjeva Demokratskog fronta DF za hitnim formiranjem prelazne vlade, koja će organizovati prve poštene i slobodne izbore u našoj istoriji“, naveo je Pavlović, prenosi Mina.

Kako je rekao, takav postupak Stoltenberga mnoge bi skeptike preveo u podržavaoce NATO članstva i radikalno promijenio percepciju Alijanse u očima mnogih demonstranata sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

“A demonstranata je, tokom minulih 11 dana, na prostoru ispred Skupštine Crne Gore bilo preko 30.000. I većina njih, da budemo pošteni, od NATO-a do sada nije očekivala ništa dobro“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, pritisak Stoltenberga u pravcu hitnog otvaranja dijaloga o formiranju prelazne vlade bio bi nemjerljiv doprinos utiranju puta za izlazak Crne Gore iz duboke institucionalne i ustavne krize, u kojoj se zemlja nalazi.

“Samo tim putem i samo sa takvom prelaznom vladom, moguće je ostvariti vidljive rezultate u sferi vladavine prava, što jeste drugi zahtjev naših partnera iz Alijanse“, dodao je Pavlović.

Istovremeno, kako je rekao Pavlović, pritisak Stoltenberga na režim Đukanovića nedvosmisleno bi otklonio sve pokušaje „režima, njegovih saveznika i njegovih petokolonaša, da demokratske proteste na kojima se zahtijevaju slobodni izbori, pretvori u anti-NATO i anti-EU, i proruska okupljanja“.

“Time bi i najperfidnija režimska strategija – da popovskom mantijom prekrije i pokopa legitimne demokratske i građanske proteste – doživjela potpuni i zasluženi krah. Ovi pošteni, časni i hrabri ljudi, što danima protestvuju ispred Skupštine, bi taj Sekretarov gest sigurno prihvatili sa velikim uvažavanjem i zahvalnošću“, kazao je on.

Pavlović je rekao da su na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog protesti sa samo jednim zahtjevom – formiranje prelazne vlade i slobodni izbori.

“I o tome je predsjednik PzP obavijestio Stoltenberga još prije više od dva mjeseca. Svako otvaranje bilo kojeg drugog pitanja na bini ispred Skupštine – počev od pitanja NATO-a, Kosova, crkve, gej-prava ili odnosa prema Rusiji –predstavlja čin slabljenja protesta i dolivanje vode na vodenicu Đukanovićeve propagande“, naveo je on.

Protesti ispred Skupštine su, kako je rekao, ogoljeli ovaj režim i pokazali “jadno stanje u kome se on trenutno nalazi“.

“Protesti predstavljaju jedino aktivno i efikasno opoziciono oružje na domaćoj političkoj sceni. Oružje koje će, prije ili kasnije, dovesti do formiranja prelazne vlade i do prvih fer i slobodnih izbora“, zaključio je Pavlović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com