Crna Gora pretposljednja na listi zemalja sa najnižim porezima za poslovanje - Volim Podgoricu

Crna Gora pretposljednja na listi zemalja sa najnižim porezima za poslovanje

Crna Gora je sa stopom od 22,3 odsto pretposljednja na listi 18 zemalja sa najnižim poreskim stopama za poslovanje u svijetu, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma WEF o globalnoj konkurentnosti. Najveću poresku stopu ima Hongkong od 22,8 odsto, a najnižu Makedonija od 7,4 odsto.

Kada razmatraju u kojim zemljama da otpočnu poslovanje, međunarodne kompanije najviše pažnje poklanjaju poreskim stopama u tim državama, a vlade zemalja svijeta se često nadmeću u tome koja će od njih imati najniži porez za korporacije, prenosi portal Biznis insajder.

U najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma WEF o globalnoj konkurentnosti, kao jedno od mjerila konkurentnosti zemalja korišćen je izraz “ukupna poreska stopa”.

Svjetska banka je ukupnu poresku stopu definisala kao zbir pet različitih vrsta poreza i doprinosa po odbitku, odnosno poreza na dobit preduzeća, socijalnih doprinosa i poreza na rad koji plaća poslodavac, poreza na imovinu, poreza na promet i drugi manji porezi.

Pod time se, kako prenosi Biznis insajder, podrazumijevaju svi porezi na rad koje snosi poslodavac, ali ne i oni poput poreza na primanja koji snose zaposleni.

Na listi Biznis insajdera se našlo 18 zemalja sa najnižim poreskim stopama za poslovanje u svijetu, pri čemu najvišu poresku stopu među njima ima Hongkong od 22,8 odsto, a najnižu Makedonija od 7,4 odsto, koja je jedina sa stopom manjom od 10 odsto.

Iza Makedonije su Katar (11,3 odsto), Kuvajt (12,8 odsto), Bahrein (13,5 odsto). Slijede Lesoto sa 13,6 odsto, Saudijska Arabija (14,5 odsto), Zambija (14,8 odsto), Ujedinjeni Arapski Emirati (14,8 odsto).

Poreske stope veće od 15 odsto imaju Gruzija (16,4 odsto), Singapur (18,4 odsto), Hrvatska (18,8 odsto), Luksemburg (20,2 odsto), Jermenija (20,4 odsto), Namibija (20,7 odsto), Kambodža (isto 21,0 odsto), koliko ima i Kanada na 16. mjestu liste.

Listu najatraktivnijih zemalja svijeta za poslovanje zaključuje Hongkong sa stopom od 22,8 odsto.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com