Dedeić: Završava se igranka “najvećih” opozicionara - Volim Podgoricu

Dedeić: Završava se igranka “najvećih” opozicionara

S obzirom da se maskarada pred Skupštinom Crne Gore polako privodi kraju, važno je da ovako javno napišem još nekoliko tekstova u formi političke ‘astrologije’. Prije svega, svaka “intervencija” policije ide u prilog Demokratskom frontu (pardon Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću personalno), koji pokušavaju da zadrže izborni cenzus. Ako neko misli da je ova priča nerealna, moći će vrlo brzo da se uvjeri postoje li osnovi da se ona i obistini, saopštio je predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić.

On je rekao da opravdanost njegove prognoze zavisi od dvije stvari.

“Prva – podrška jednog klana iz redova Demokratske partije socijalista poglavnicima Demokratskog fronta. U postojećim okolnostima naivno je posmatrati DPS kao homogenu strukturu, jer je jedan od klanova unutar DPS-a voljan da ‘izdigne’ DF u odnosu na ostale opozicione strukture, kako bi oslabio protivničke klanove i strukture unutar samog DPS-a. Lideri DF-a su fantastičan politički protivnik. Sa jedne strane imate garavog poluvojvodu koji je ucijenjen nakon što mu je rođeni sin dva puta ‘kasapio’ po Podgorici noževima i bezjbol palicama. Za Pokret za promjene je 3.000 glasova u Crnoj Gori misaona imenica. Oni koji se žeste na ovakav stav – evo im dokaz: zar je pametno očekivati da PzP dobije glasove u procrnogorskom biračkom tijelu kada mu konkurenciju čini čak deset partija kojih sam se sjetio ‘u prvi mah’: DPS, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Demos, Pozitivna Crna Gora, Crnogorska demokratska unija, Ujedinjena reformska akcija, Liberalna partija, Demokratski centar, Boga mi i Demokrate”, naveo je Dedeić.

Dodao je da, ako je nekoga zaboravio, nije namjerno, “čak će to samo pojačati gužvu u crnogorskom ideološkom ‘petercu’”.

“Sve ove strukture da budu parlamentarne nemoguće je. Ali, takođe, ne vidim od koga je sa ovoga spiska PzP ‘garantovano’ jači. Dakle, takav PzP je idealan protivnik DPS-a, pogotovo one frakcije koja se ne bi obradovala Miodragu Lekiću kao glavnoj konkurentskoj građanskoj političkoj opciji”, istakao je Dedeić.

On se zapitao šta hoće Mandić i Srđan Milić, kojeg je nazvao glavnim gubitnikom protesta i “mister promašajem.

“Imaju li njih dvojica zajednički dil? Da li se taj dil svodi samo na fiksaciju garavog vojvode da ne dobije srpsku konkurenciju u parlamentu, ili Milić ima jači motiv da preko koalicije sa Mandovom izbjegne direktan poraz od Demokratske Crne Gore prilikom odmjeravanja snaga na biralištima?”, zapitao se Dedeić.

Dodao je da “to što je jedan od lidera Pokreta za promjene pozvao elegantno iskolačenog Stoltenberga da pomogne napaćenim liderima protesta govori o tome da je Medo odlučio da replicira garavom vojvodi povodom dolaska mitropolita Crnogorsko – primorskog na proteste Demokratskog fronta”.

“E, sad, da li pozivom Stoltenbergu Demokratski front pokušava da se prikaže kooperativnim američkom okupatoru u naznaci, ili je namjera da se duplira podrška NATO paktu, tek ne mogu da ne primijetim da večeras neki koji su ‘ginuli’ za Demokratski front, živopisnim zatrpavanjem mog FB inboksa, ponizno priznaju da sam za sve bio u pravu. Očigledno je da se još jedna prevara na crnogorskoj opozicionoj sceni oburdava kao brabonjak niz Komove. Da je sreće, večeras bi u Podgorici na poziv opozicije bilo 20.000 građana na ulicama, da nije ‘vođa’ protesta. Ovako, Koča moli Stoltenberga da DF ušemi sa DPS-om u ‘prelaznu Vladu’, sve od šponde pokušavajući da promijeni svijest opozicionom biraču o NATO policajcu koji će, navodno, da disciplinuje Mila Đukanovića. To je analogno realno koliko i mogućnost da se Ranko Krivokapić založi za carinske i vojne integracije sa Bjelorusijom”, rekao je Dedeić.

Na nesreću Demokratskog fronta, kazao je, i za nadu opozicione Crne Gore, klatno će vrlo brzo da se vrati unazad i prvo će da ošamuti obične građane koji su svakoga dana pred Skupštinom branili navodno slobodnu teritoriju, pa će ošamućeni početi da za grlo pritiskaju organizatore.

“Slučajno, organizatori su zaboravili slobodne Plužine, oslobođene Berane i Kolašin kome je kandidat za novog lidera DF-a Ranko Krivokapić dao kiseonik nakon što je junačka Đurđevina zanoćila u Demokratskom frontu, osvanula u Socijaldemokratkoj partiji, pa opet zamrkla u Demosu. Ako je Đurđevina mogla da progurne Ranka niže grkljana, šta ovo bi na Cetinju, te samo devet momaka ‘popadaše’ na fore Demokratskog fronta i izađoše na slobodarske ulice ‘Prijestonice’? Pa je li moguće da je Pokret za promjene toliko utemeljen u Crnoj Gori da ne zaokružiše deset ljudi na ‘junačkom počivalu’ u kome se Srbi od milošte natakare na vrbe čim se, usljed egzistencijalnih problema, iznervira prosječni građanin ‘doline bogova’”, upitao je Dedeić.

Konstatovao je da će se “sa prvim jesenjim kišama završiti još jedna igranka koju su nenadjebivi ‘najveći’ opozicionari osmislili sa jednim klanom iz redova DPS-a”.

“Iznenađeni su, izgleda, samo penzioneri iz redova podgoričkog SNP-a i Srđa Milić, koji se nadao da će Damjanović zbog ‘ruske lente’ udariti i na narodnu miliciju. Kad ono – on opet brani krupni kapital, dok Milić ni rođenu ženu ne može da uvjeri da je odlazak na proteste bio nešto značajnije od gubljenja vremena. Moram da odbranim konačno i garavog vojvodu za koga bi se DNK analizom najvjerovatnije utvrdilo da nije nacionalni Srbin. Za razliku od Milića, u njemu postoji nešto principijelno. Ako se jednom na nekoga ostrvi, principijelan je u svome zlu. Džaba sada Miliću pokušaj da načine neke iskrene metanije nakon svih podlosti koje su napravili jedan drugome, odnosno biračima Srpske narodne stranke i Socijalističke narodne partije, odnosno kasnije Nove i SNP-a ‘1/3’. Milić bi se možda i pokumio, jer ne zna šta hoće, ali bi garavi vojvoda najradije (samo) preveslao Milića, Damjanovića, sve sa Šćekićem iz Berana – na gomilu. Ako mu bude moglo biti, što bi rekla jedna pokojnica, ‘ako ga zapa’ne’. Šćekić se, doduše, jedini kako – tako opire, baš kao što principijelno ne lijepi plakate Srpskoj crkvi koja se brani od Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, iako su pojedinci iz SPC izgarali za ‘Zdravim Beranama’, kako bi se potanko ugasila svaka srpska politička opcija u tom gradu na posljednjim lokalnim izborima”, istakao je Dedeić.

Zato mu je, kaže, Šćekićev stav najbliži, “iako je on zasvirao polukružni volej tek kada ga je lokalni funkcioner PzP-a sapleo sa leđa i nenadano na ivici terena, negdje pored aut linije”.

Zato je, hipotetički, ovo najpoštenije na kraju: Dok se lagano spušta zavjesa na binu izlazi Ivana Šebek i poziva Milića da kaže da je ‘kao fol protiv NATO-a’, te da se pridruži garavom vojvodi koji očekuje odgovor Stoltenberga. Ivana obavještava Mandića da je njegova ponuda američkoj ambasadi, odnosno Aleksandri Bonuri i Biks Alijuu prihvaćena i da se može put Pentagona. Milić na kraju stiska (ideološku) pesnicu, poziva se na čojstvo, junaštvo i obraz i sa lacmanskim šarmom, dok nikome ništa nije jasno, zaključuje: ‘Zaljubljujem se u tvoje stavove, Ivana’. Mandić mu se krevelji iza ušiju, ni sam ne znajući zašto. Pala zavjesa. I prognoza”, kazao je Dedeić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com