12.000 RADI U CG OPŠTINAMA Vlada uzalud traži otkaze! - Volim Podgoricu

12.000 RADI U CG OPŠTINAMA Vlada uzalud traži otkaze!

Ogromni višak radnika u opštinama tumači se prije svega partijskim zapošljavanjem koji su pratili mnogobrojni izborni ciklusi. Prema nasvježijim podacima Ministarstva finansija objavljenim u godišnjaku, ukupne neizmirene obaveze opština (bez dugova) su iznosile čak 111,4 miliona eura.

Crnogorske lokalne samouprave i lokalna preduzeća čiji su osnivači opštine, zapošljavale su krajem septembra prošle godine čak 11.778 radnika, što je za 448 više nego u istom period prošle godine. Zbog toga je Vlada tražila od opština još krajem decembra hitnu optimizaciju broja radnika, a takvu preporuku su ponovili i na posljednjoj sjednici Vlade u okviru mjera za stabilizaciju javnih finansija.

“Preporučuje se lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama čiji su osnivači opštine, kod kojih je evidentan višak zaposlenih da hitno preduzmu mjere optimizacije broja zaposlenih u okviru utvrđenih standarda, u cilju racionalizacije rashoda po ovom osnovu”, piše u zaključcima Vlade.

Najviše zaposlenih ima opština Podgorica 2.698, Nikšić 1099, Budva 1095, Pljevlja 833, a Bar 822 radnika. Istovremeno, za posmatrani period opština Ulcinj je zaposlila 175 radnika, a Berane čak 118.

Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave na 30.09.2014. godine iznosile su 111,14 miiona eura. Opštine nijesu objavile dugove po osnovu kredita, ali se procjenjuje da su veći od 200 miliona eura.

Istovremeno,  Ministarstvo finansija i Poreska uprava bile su dužne da  da sačine izvještaj o realizaciji zaključka Vlade pojedinačno po opštinama, a po kome je bilo definisano da 50 odsto prihoda od prodaje imovine opštine bude usmjereno za plaćanje dugova prema državnom budžetu.

Podsjetimo, Vlada je nedavno usvojila dvadesetogodišnji reprogram čak 89 miliona eura dugova koliko opštine duguju za poreze i doprinose na lična primanja.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com