Do četvrtka Nacrt budžeta za 2016. - Volim Podgoricu

Do četvrtka Nacrt budžeta za 2016.

Nacrt budžeta za 2016. godinu Ministarstvo finansija trebalo bi da pošalje Vladi na razmatranje do četvrtka – 15. oktobra , saopštili su Pobjedi iz ovog resora Vlade, ali nijesu kazali na koliko će biti planiran.

U ovoj godini, podsjetimo, izvorni prihodi budžeta su planirani na 1,329 milijardi eura, rashodi 1,564 milijarde.

Ministarstvo finansija trenutno priprema nacrt budžeta za narednu godinu, koji će poslati Vladi na utvrđivanje do 15. oktobra – objasnili su iz ovog resora. Oni su podsjetili da, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripreme za donošenje budžeta počinju od januara tekuće godine. Na pitanje da li se na osnovu projekcija može reći koliko će biti „teška“ državna kasa za 2016, iz Ministarstva su odgovorili da će se to znati nakon sjednice Vlade na kojoj bude na dnevnom redu.

“Kada je riječ o  iznosu državnog budžeta, to će  biti izvjesno nakon što Vlada utvrdi nacrt budžeta. Napominjemo da su polazne osnove za projekcije budžeta za narednu godinu Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period 2015. do 2018. godine, koje treba korigovati u dijelu novousvojenih zakonskih propisa koji imaju fiskalni efekat”, objasnili su iz Ministarstva.

Izvjesno je, kazali su, da neće biti povećanja kapitalnog budžeta u odnosu na ovu godinu.

“Ne planira se povećanje kapitalnog budžeta za 2016. godinu, budući da je on dodatno opterećen našim učešćem u izgradnji auto-puta Bar-Boljare, odnosno prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa”, ističu u Ministarstvu finansija.

Kapitalni budžet u ovoj godini planiran je na 284,2 miliona eura ili 8,01 odsto BDP-a. U Ministarstvu su Pobjedi kazali da ne očekuju rebalans ovogodišnjeg budžeta.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com