Mještani Krnova će protestovati jer nisu dobili novac za oduzeto zemljište - Volim Podgoricu

Mještani Krnova će protestovati jer nisu dobili novac za oduzeto zemljište

Mještani Krnova, preko čijih imanja prolazi put do budućeg vjetroparka, najavili su za nedjelju novi protest zbog, kako je kazao u njihovo ime Mlađen Zajović, odgovlačenja nadležnih da im isplate oduzeto zemljište.

Riječ je o vlasnicima imanja koji nijesu prihvatili ponuđenu cijenu od 50 centi po metru kvadratnom. Oni su uložili žalbu i većina njih je, kako su kazali, dobila presudu na dva eura po metru kvadratnom.

„Država se međutim žalila na tu cijenu i sada se sve to samo odugovlači. Imam informacije da su pojedine familije dobile pare za zemlju po cijeni od dva eura. Nadležni pokušavaju na razne načine i raznim malverzacijama da vrše pritisak na vlasnike zamljišta koji još uvijek nijesu isplaćeni”, kazao je Zajović.

 

Ponovio je da mještani nemaju ništa protiv gradnje puta i vjetroelektrana, već da samo traže da im se isplati oduzeta zemlja. Kazao je da će o svemu obavijestiti EU, investiture, kao i francusku i austrijsku ambasadu, jer su investitori iz pomenutih zemalja.

“Ne želim više da se obraćem zvaničnim crnogorskim institucijama, jer oni ne reaguju,  ne daju nam adekvatan odgovor i ne uplaćuju nam sredstva. Odugovlače sa isplatom jer im tako odgovara“, kazao je Zajović.

Miluši Đikanović, koja se bunila zbog trase puta, izvođači radova su probili put po dijelu imanja koji je ona branila i to onda kada Đikanović nije bila kući.

„To je hir izvođača radova, jer nijesu smijeli ući u njen posjed kada ona nije tu, posebno znajući da se ona protivi da trasa vodi tim dijelom imanja.  Ako je trebalo da uđu u posjed trebalo je da se to uradi sa druge strane“, kazao je Zajević.

Iz Ministarstva finansija su ranije kazali da je od nešto preko 301 hiljadu eura, opredjeljenih za eksproprijaciju zemljišta bivših vlasnika radi izgradnje vjetroelektrane ’Krnovo’“, isplaćeno blizu 72 hiljade vlasnicima koji su pristali na ponuđenu cijenu i potpisali sporazum sa korisnikom eksproprijacije. Ostali će, kazali su iz ministarstva, dobiti novac nakon okončanja sudskih postupaka ili postizanja sporazuma o visini naknade, te nakon dostavljanja zahtjeva za isplatu podnijetih od strane ranijih vlasnika i pravosnažno izvršnih rješenja.

Investitori vjetroelektrane su austrijski IVICOM i francuska Akuo energy, a ugovorom o zakupu zemljišta je definisano da gradnja bude završena u roku od 18 mjeseci od datuma početka radova.

 

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com