Pravi vjernici znaju zašto je bitan današnji dan - Volim Podgoricu

Pravi vjernici znaju zašto je bitan današnji dan

Pravoslavni vjernici danas slave svetog Jovana Kukuzelja (na grčkom: Jovan Kukuzelis), Slovena koji je odbio ponudu rimokatoličke crkve da radi kao profesor u njihovoj školi i odlučio da postane pravoslavac.

Jovan Kukuzelj je živeo u periodu od 1280. do 1360. godine. Rođen je u Draču (današnja Albanija, u to vrijeme Grčka), a roditelji su mu omogućili da završi najviše škole u Konstantinopolju (današnji Istanbul, u to vrijeme Vizantija).

 

Jovan je po završetku školovanja posvetio muzici, kompunujući na orguljama. Kako je imao najviše škole, a bio je Sloven koji dobro poznavao hrišćanstvo, za njega su interesovanje pokazale i rimokatolička i pravoslavna crkva.

 

Uprkos primamljivoj ponudi da radi kao profesor muzike u rimokatoličkom konzervatorijumu u Torinu, Jovan je odlučio da ode na Svetu goru i da se tamo zamonaši.

 

Foto: agioskosmas.gr

Titulu sveca dobio je zbog velikog zalaganja u reformisanju pravoslavne crkve i njenog približavanja narodu.

Iako je nailazio na velike otpore, Jovan je istrajao da se u pravoslavne crkve uvede pjevanje sa horovima, što je do tada mnogo više praktikovala katolička crkva.

1 komentar

  1. Advertising on Facebook is something many people talk about but few seem to do. Are involved in a project now where it evaluated. We are suffering a bit of not knowing what had happened to others in this area. Hmm…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com