Savjeti za kvalitetnije upravljanje vremenom

Da li obično dolazite na vrijeme ili kasnite? Da li obično zadatke završavate u dogovorenom vremenu? Da li na poslu dostavljate izvještaje na vrijeme? Da li ste sposobni da projekat završite prije krajnjeg roka. Jednostavno, da li dobro upravljate vremenom?

Ako je vaš odogovor ˝ne˝ na ova pitanja, to je znak da ne upravljate vašim vremenom onako kako bi to trebali. Evo par savjeta kako da u tome uspijete.

1. Napravite dnevni plan – Planirajte svoj dan unaprijed. Uradite to čim se probudite ili još bolje ako to uradite noć ranije. Plan vam daje bolji pregled na sve ono što treba da uradite i ne ostavlja mjesto propustima. Jedini vaš posao tokom dana jeste da se pridržavate istog.

2. Svakom zadatku dajte rok – Budite načisto sa tim da jedan zadatak morate završiti do 10h, sledeći do 15h… Ovo će vam pomoći da ne dođe do zabune ili do miješanja obaveza, gdje ćete se u potpunosti izgubiti.

3. Koristite kalendar – Imati kalendar je jedan on najfundamentalnijih koraka u upravljanju vašim dnevnim aktivnostima. Povežite kalendara sa vašim telefonom – na taj način možete imati pristup svom rasporedu gdje god da ste.

4. Poštujte rokove – Kad treba da izvršite svoje obaveze? Markirajte krajnje rokove u svom kalendaru i organizujte svoje vrijeme na način da svi rokovi budu ispoštovani.

5. Naučite da kažete ˝ne˝ – Ne preuzimajte na sebe više obaveza od onoliko za koliko smatrate da možete obaviti u okviru svog raspoloživog vremena. Kada dođu nove obaveze a smatrate ih ometajućim za vaš unaprijed organizovan raspored, recite ˝ne˝ ili ih preuzmite za neki naredni period.

6. Poranite – Kada se organizujete da budete na određenom mjesto u tačno zakazano vrijeme, ili budete tu na vrijeme ili kasnite. Sa druge strane, ako se organizujete da budete tu ranije ili tačno na vrijeme, nema straha od kašnjenja. Takođe ukoliko preuzmete projekat, ograničite rad na istom dan prije krajnjeg roka, ne bi li došlo do kašnjenja.

7. Fokusirajte se – Da li ste ˝multi-tasking˝ do te mjere da nikako ne možete da završite sve? Ako jeste, fokusirajte se da obavljate svoje obaveze pojedinačno. Zatvorite sve aplikacije koje trenutno ne korisite i koje odvlače vašu pažnju. Fokusirajte se samo na ono što u datom trenutku morate da obavite. Bićete produktivniji i brži u obavlajnju zadataka.

8. Poslove sličnog karaktera obavljajte zajedno – Ukoliko je vaš raspored već opterećen, poslove koji su sličnog karaktera obavljajte istovremeno. Biće malo komplikovanije, ali ukoliko i za to napravite dobar raspored, nema mjesta propustima.

(zaposli.me)
loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close