Home / NOVOSTI / Društvo / Snežana je magistar prava i uživa u uzgoju 300 ovaca: Želim da budem svoj gazda!
Snežana Anokić Rogalo
Snežana Anokić Rogalo

Snežana je magistar prava i uživa u uzgoju 300 ovaca: Želim da budem svoj gazda!

Snežana Anokić Rogalo sigurno je najobrazovaniji pastir na Balkanu.

Magistrirala je pravo, govori italijanski, a usto je profesionalni vozač A, B, C i E kategorije. Pa ipak, sa suprugom Darkom poslednjih godina za život zarađuje uzgojem ovaca na farmi u Dobrogošće, naselju sa pet kuća i trinaest stanovnika, deseti kilometara udaljenom od Čaglina.

„Mogla sam birati gdje ću živjeti i čime ću se baviti, a to mi je pomoglo da shvatim šta zaista želim. A želim uživati u prirodi i biti sam svoj gazda“, kazala je Snežana.

Mladost je Snežana sprovela u Bogdanovcima kraj Vukovara, a kada je došao rat, kao 19-godišnja djevojka izbjegla je u Italiju, dok se familija naselila u đakovačkom kraju.

U godinama koje su slijedile vanredno je studirala na Pravnom fakultetu u Osijeku, u Đakovu je upoznala budućeg supruga, polagala je ispite za vozača, magistrirala, rodila Andreu i Matea, predavala italijanski u jednoj školi, posjetila većinu evropskih zemalja, Egipat, Indiju…

„I otac i stric uzgajali su ovce i vjerovatno sam od njih ‘pokupila’ tu ljubav. Tako sam sa suprugom odlučila potražiti prigodno mjesto i pokušati se time baviti. Naišli smo na Dobrogošće u kojem je mnogo zemlje i malo ljudi, što je idealno za farme. Kupili smo kuću i nešto zemlje i sve što smo potom postigli rezultat je samo našeg rada.

Svih ovih godina širili smo se bez kredita i nisu u pravu oni koji kažu kako se od poljoprivrede ne može živjeti”, dodala je Snežana.

U Dobrogošće Snežana i Darko sada imaju 27 hektara zemlje na kojoj pase oko 300 ovaca i jagnjadi. Problema sa prodajom nemaju, uspjeli su ponešto i uštedjeti za dogradnju i uređenje kuće, a sopstvenu kuću imaju iu Đakovu.

Snežana pravo nije zaboravila, ali svoje znanje koristi uglavnom dijeleći besplatne savjete mještanima i prijateljima i ne namjerava da traži posao u struci. Lijepo joj je, kaže, bilo i predavati italijanski, uživa u vožnji automobila i kamiona pa ipak, svoju budućnost vidi na farmi u Dobrogošće koju ona i suprug planiraju i širiti.
„Posao na farmi je fizički teži od pravnog posla ili u učionici, ali mislim da je u današnje vrijeme teško raditi s ljudima. Ovdje i radno vrijeme mogu prilagoditi, a posebno uživam boraviti u prirodi. Nadam se da ćemo s vremenom dobiti i asfalt do sela te da ćemo biti u mogućnosti da zaposlimo nekog radnika.

Tada bismo suprug, djeca i ja imali vremena da idem u Požegu ili drugdje na neku priredbu i posvetiti se kakvom hobiju”, zaključila je Snežana za PrnjavorskiPortal.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com