USTAVNI SUD: Neustavna uredba Vlade o naknadi za gorivo! - Volim Podgoricu

USTAVNI SUD: Neustavna uredba Vlade o naknadi za gorivo!

Ustavni sud utvrdio je danas da Uredba o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela Vlada Crne Gore, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Tim povodom je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić saopštio da je “pravda spora ali dostižna”, i insistira da nadležni organ, bez odlaganja, promijeni maloprodajne cijene naftinih derivata.
Za samostalnog poslanika i člana Predsjedništva Demokratske Crne Gore Nevena Gošovića današnja odluka Ustavnog suda je očekivana.

“Ustavni sud je donio odluku kojom se utvrđuje da Uredba o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela Vlada Crne Gore, nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke i odbacuje zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji obračuna naknade na osnovu osporene Uredbe”, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je rekao da je ovom odlukom Ustavni sud stavio tačku na pljačku građana.

“Ustavni sud Crne Gore danas je prihvatio prijedlog Socijalističke narodne partije i  utvrdio da je vladina Uredba, kojom je uvedena taksa na gorivo, neustavna. Ustavni sud je time stavio tačku na pljačku građana Crne Gore. Pokazalo se da je pravda, spora, ali dostižna”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima SNP insistira da nadležni organ, bez odlaganja, promijeni maloprodajne cijene naftinih derivata.

“Zahvaljujući inicijativi SNP-a, cijene svih vrsta goriva u narednom periodu biće značajno niže. Ukazujemo da je Vlada Crne Gore, na osnovu neustavnog nameta, u periodu od 20. aprila do 6.oktobra iz džepa građana otela 9.557.185,48 eura”, zaključio je Milić.

Za Gošovića takva odluka je očekivana.

“Odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da Uredba Vlade Crne Gore kojom je kao elemenat za obrazovanje maloprodajnih cijena naftnih derivata uvedena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport od 0,7 eura, je očekivana. Naime, riječ je o elementarno nezakonitom aktu koji je proizveo veoma negativne posljedice na štetu građana i pravnih lica u Crnoj Gori”, kazao je Gošović u izjavi dostavljenoj CdM-u.

Ova Uredba se primjenjuje od 20. aprila 2015. godine.

“Prijedlog za ocjenu ustavnosti naznačene Uredbe nas pet samostalnih poslanika podnijeli smo Ustavnom sudu još 21. aprila 2015. godine. Međutim, Ustavnom sudu je trebalo skoro šet mjeseci da donese odluku po podnesem Prijedlogu, iako je taj Sud donio zaključak da se radi o predmetu koji ima širi društveni značaj i da se ima razmatrati kao prioritetan. U čitavom ovom periodu Uredba je proizvodila pravne posljedice čime je na protivpravan način građanima i pravnim licima u Crnoj Gori nanesena materijalna šteta, koja prema podacima Poreske uprave iznosi više od osam miliona eura”,naglasio je Gošović.

Ipak, dodaje on, Ustavni sud nije prihvatio njihov Prijedlog da saglasno odredbama člana 63 Zakona o Ustavnom sudu donese Rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori da u postupku obračuna maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, ne vrše primjenu predmetne Vladine Uredbe o obrazovanju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Kako Vladina Uredba prestaje da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u Službenom listu Crne Gore, Gošović naglašava da je neophodno da Odluka bude objavljena u što je moguće kraćem roku, kako neustavna i nezakonita Uredba ne bi i dalje proizvodila pravne posljedice.

Vlada Crne Gore je u aprilu uvela naknade na maloprodajne cijene goriva od sedam centi po litru zbog otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranja reprezentativnog sporta.

“Naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog  sporta (0.07 eur/l)  je sastavni dio kalkulativnog obračuna, što je imalo za posljedicu povećenje dozvoljenih maksimalnih vrijednosti naftnih derivata koji su obuhvaćeni Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate”,  saopšteno je tada iz Vlade.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com