(VIDEO) Kako je Gaddafi u UN-u objasnio raspad Jugoslavije - Volim Podgoricu

(VIDEO) Kako je Gaddafi u UN-u objasnio raspad Jugoslavije

Muammar al-Gaddafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa i de facto vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine.

Gaddafijeva druga žena bila je Jugoslavenka Sofija Farkaš (navodno rođena u Mostaru), a, nakon smrti egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nassera, Jugoslavija postaje Gaddafijev najbolji prijatelj.

Libija s jedne strane dobivala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, a Jugoslavija je s druge strane dobijala naftu.

U septembru 2009, Gaddafi se prvi put obratio skupštini Ujedinjenih naroda. Oštro kritikujući njihovu međunarodnu politiku, Gaddafi se osvrnuo i na raspad Jugoslavije, pa je rekao:

„Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što ju je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim ličnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga?

Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebala pokrenuti istragu i odlučiti koga osuditi na Međunarodnom sudu“, poručio je Gaddafi.

Njegov cjelokupan govor pred članovima UN-a možete pogledati u sljedećem videu (dio o Jugoslaviji kreće od 1:05:10):

Nakon narodnih pobuna u Tunisu i Egiptu tokom zime 2010. – 2011. godine, a nakon svrgavanja tuniskog predsjednika Ben Alija i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, u libijskoj Cirenaici 15. februara 2011. izbija treća velika pobuna u zadnjih 20 godina. Pokušaji Gaddafija da je uguši korištenjem oružane sile protiv demonstranata, dovela do još veće eskalacije nasilja, kada su se demonstrantima priključile pojedine jedinice vojske; Gaddafija su tada počeli napuštati brojni saradnici, a pobunjenici u roku od nekoliko dana zauzeli Bengazi i Cirenaiku.

Gaddafi je uhvaćen 20. oktobra 2011. u rodnom gradu gdje je istog dana likvidiran s dva metka.

 

(Radiosarajevo.ba)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com