A2A ipak ostaje u EPCG - Volim Podgoricu

A2A ipak ostaje u EPCG

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je danas nakon sjednice Vlade da je postignut dogovor da italijanska kompanija A2A ostane u Elektroprivredi Crne Gore.

Prema njegovim riječima sa A2A je postignut visok stepen saglasnosti o razvojnim prijektima, i naglasio da će koordinaciju u projektu izgradnje Drugog bloka Termelektrane preuzeti Vladini predstavnici koji su u menadžmentu EPCG-a.

“Postigli smo dogovor da nastavimo saradnju sa A2A još pet godina od momenta kada  se potpiše novi ugovor “, precizirao je Kavarić i dodao da očekuje da će ugovor biti potpisan do kraja godine.

On je posebno istakao da je precizno definisana dinamiku oko izgradnje Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

“Već danas koordinaciju oko izgradnje drugog bloka preuzeće Vladini predstavnici u Odboru direktora EPCG,” istakao je Kavarić.

Ono što je u prethodnom periodu izazvalo veliko interesovanje u crnogorskoj javnosti su spekulacije o mogućem odlasku italijanske kompanije iz naše države.

Ministar Kavarić je danas stavio tačku na te spekulacije i naglasio da je napravljen dogovor o ostanku, a ne o odlasku A2A iz Crne Gore.

“Mogu otići zbog nekih nepredviđenih okolnosti kao što su inputi sa spoljašnjeg  tržišta, vremenskih nepogoda ili suše kada treba realizovati biznis plan, a ako nema dogovora o njemu, ta mogućnost ostaje da se aktivira tu opciju,” istakao je Kavarić.

On je novinarima nakon sjednice Vlade pojasnio da će sastavni dio dogovora biti i opcija koja podrazumijeva da Vlada plati 250 miliona eura u sedam godišnjih rata, a koju italjanski partneri mogu  aktivirati ako se steknu “nepredviđeni uslovi”.

Privremeni sporazum, koji su 2. aprila zaključili Vlada i A2A, istekao je 30. septembra.

Prilikom samog isticanja prethodnog ugovora sa EPCG u Vladi su saopštili da žele da nastave saradnju i da se dogovore oko menadžmenta A2A, ukoliko postoji saglasnost oko razvojnih projekata.

Tokom nekoliko rundi pregovora Crna Gora je dobijala veoma primamljive ponude od Italijana, uz uslov da makar prolongiraju izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Vlada Crne Gore ostala je pri čvrstom stavu da ne odustane, nego, naprotiv, da insistira na početku gradnje Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja bez daljeg odlaganja i to iz ekonomskih odnosno energetskih, ali i ekoloških razloga jer se na taj način trajno rješava sadašnji ekološki problem Pljevalja.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com