MIHAILO: Amfilohije nastavlja da širi vjersku i rasnu mržnju - Volim Podgoricu

MIHAILO: Amfilohije nastavlja da širi vjersku i rasnu mržnju

Mitropolit Crnogorske pravolsavne crkve Mihailo saopštio je da je srpski mitropolit u Crnoj Gori Amfilohije još jednom vrijeđanjem države Crne Gore, crnogorske nacije i crkve ponovio širenje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

“Crna Gora nije državica stvorena od terorista, kako on izjavljuje, već je međunarodno priznata država obnovljena većinskom voljom građana na demokratskom referendumu. Njene granice su međunarodno i međudržavno priznate i potvrđene. Sa tim i takvim svojim granicama, ona u duhu standarda i normi međunarodnog prava želi i namjerava da uredi na legitiman i legalan način pitanja položaja crkava i vjerskih zajednica, prava i sloboda vjeroispovijesti”, rekao je mitropolit CPC.

Prema njegovim riječima Crna Gora želi i hoće da uredi ovu oblast kao i sve civilizovane pravne države, članice međunarodne zajednice.

Međutim, kako tvrdi mitropolit Mihailo, srpskom mitropolitu to smeta jer mu zakon koji je u pripremi oduzima monopol.

Zbog toga kako je ocijenio ne može u jednoj državi, kao u ovom slučaju u Crnoj Gori,  crkva druge države biti primarna, tradicionalna i istorijska .

“Srpski mitropolit samovoljno istupa u ime jedne crkve iako niko, pa ni on nema taj legitimitet. Tim prije što on predstavlja samo filijalu srpske, od 1920. godine  uzurpatorske crkve u Crnoj Gori. On stalno, zamjenom teza, ističe da crkva nema granice. Religije i crkve su u duhovnom smislu neograničene, ali u svojoj zemaljskoj egzistenciji države i poput njih, država Crna Gora, imaju i koriste svoje neprikosnoveno pravo uređenja vlastitih odnosa prema vjeroispovijestima, vjerskim zajednicama, vjerama, crkvama i vjernicima”, smatra Mihailo.

Po njegovoj ocjeni Amfilohije kao i do sada u svojim konstrukcijama protivurječi svojim stavovima kad govori da je u Crnoj Gori obogotvorena crnogorska nacija, a najveći broj Crnogoraca, njenih pripadnika, pripada srpskoj crkvi pri čemu im smeta ono, “srpska” u nazivu.

“Da su Crnogorci većinom za srpsku crkvu ne bi im  smetao njen naziv. Uviđajući da se primiče kraj njegovom bezvlašću, svevlašću i do sada nekažnjenoj samovolji, on sve više zapada u beskrajno farisejstvo i klevetanje. Okružuje nas farisejstvom i lažnom pobožnošću. Svi fariseji će biti posramljeni, žigosani i kažnjeni, što potvrđuje njihovo ponašanje na okruglim stolovima u Bijelom Polju i Kotoru, jer oni ne znaju šta je srpsko pravoslavno, a što je CPC, Ruska pravoslavna crkva, Grčka  crkva itd”, zaključio je mitropolit Mihailo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com