Milić: Već sjutra sniziti cijene goriva najmanje 15 odsto - Volim Podgoricu

Milić: Već sjutra sniziti cijene goriva najmanje 15 odsto

Socijalistička narodna partija SNP zatražila je od Ustavnog suda da što prije učini javnom odluku kojom se odbacuje kao neustavna Vladina uredba o gorivu, kao i da sve pumpe u Crnoj Gori već sjutra snize cijene najmanje 15 odsto kako bi se građanima nadoknadila šteta.

Ustavni sud utvrdio je juče da Uredba o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je donijela Vlada Crne Gore, nije ustavna i zakonita.

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je na konferenciji za novinare da ova odluka predstavlja pobjedu pravde nad silom i nepravdom koju ppromoviše Vlada, te da stavlja tačku na pljačku građana.

“Od 20. aprila, kada je stupila na snagu Vladina uredba o gorivu, do 7. oktobra ukupno je prodato 136.531.221 litar nafte i naftnih derivata. Po tom osnovu, nezakonito i neustavno, Vlada Crne Gore je ostvarila prihod od 9.557.185,48 eura. To su sredstva koja se, ako je vjerovati ljudima iz Vlade, nalaze na računu budžeta Crne Gore. Ona su oteta od građana. Onemogućili smo Vladu da do kraja godine uzme još 9,5 miliona eura po ovom osnovu”, istakao je on.

SNP, dodaje Milić, traži od Ustavnog suda da svoju odluku odmah učini javnom i da snabdjevači obezbijede da građani već od sjutra ujutro imaju mogućnost da kupuju jeftinije gorivo.

“Drugo, u narednom peridu, još sedam centi treba da bude manja cijena goriva kako bi se građanima vratilo tačno onoliko koliko im je država uzela. Dakle za 136,5 miliona litara različitih vrsta goriva cijena u narednih najmanje šest mjeseci treba da bude najmanje 15 odsto niža, nego što je danas”, poručio je Milić.

On ističe da bi u svakoj demokratskoj zemlji predsjednik Vlade automatski podnio ostavku poslije ovakve odluke Ustavnog suda.

“A vrhovni državni tužilac VDT bi pokrenuo istragu radi utvrđivanja odgovornosti zbog nastale štete za građane Crne Gore”, zaključio je Milić.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica najavila je da će Klub poslanika te partije početkom naredne nedjelje podnijeti novu inicijativu Ustavnom sudu koja se tiče još jedne takse koju građani, kako kaže, neustavno i nezakonito plaćaju.

“U pitanju je taksa na radio prijemnike koju građani plaćaju prilikom registracije vozila, koristili ih oni ih ne”, rekla je Jonica.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com