Nikolić: Da priznamo Kosovo došlo bi da građanskog rata - Volim Podgoricu

Nikolić: Da priznamo Kosovo došlo bi da građanskog rata

Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, kazao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić delegaciji novinara iz Njemačke.

U jednočasovnom razgovoru sa novinarima, Nikolić je ocijenio “da je Srbija veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte” i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

“Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju”, kaže Nikolić, koji smatra da je “znak da ih ne poštuju previše” to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtjevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Prema njegovim riječima, neće odustatu od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

“Unija može da odustane od razgovora, tako što bi “ogoljeno” rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije”, objasnio je Nikolić i konstatovao da “oni, međutim, izbjegavaju da kažu da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i Metohije”.

“Srbija sada, poslije svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada je vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU. Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahtjeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije”, ocijenio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobijediti na izborima, ali je danas to nemoguće, posjetivši da je Austrogurska, nakon sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski ispektori u Srbiji istražuju pozadinu, dok se danas od Srbije traži da podnosi izvještaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

“Ne znam kojem je to pametnjakoviću u evropskoj administraciji palo na pamet. U slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, došlo da građanskog rata. U to sam ubijeđen”, konstatovao je on.

Pozivajući se na sudbinu nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, Nikolić je podsjetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga poslije kaznili na izborima, jer je napustio Kosovo i Metohiju.

“Ta veza Srba sa Kosovom i Metohijom je sudbonosna. Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESKO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština”, zaključio je Nikolić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com