Opozicija sa Stoltenbergom: “NATO bi trebalo da odustane od poziva CG” - Volim Podgoricu

Opozicija sa Stoltenbergom: “NATO bi trebalo da odustane od poziva CG”

NATO bi trebalo da odustane od upućivanja pozivnice Crnoj Gori za članstvo, rekao je nezavisni poslanik Mladen Bojanić, ocjenjujući da svaka drugačija odluka nosi rizik za Alijansu, a državi može donijeti velike probleme na unutrašnjem planu.

Predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP), Danko Šarančić, saopštio je da ne postoje ni ekonomski, ni bezbjednosni ni geopolitički, još manje etički i bilo koji razlozi za punopravno članstvo Crne Gore u NATO.

Šef Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, kazao je da je ohrabren današnjim sastankom sa predstavnicima Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) i da vjeruje da će Crna Gora do kraja godine dobiti pozivnicu za članstvo.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, sastao se danas na Cetinju sa predstavnicima dijela opozicionih partija.

Bojanić je na sastanku predstavljao Klub samostalnih poslanika, čija je specifičnost, kako je rekao, različitost političkih stavova, pa i po pitanju članstva u Alijansi.

On je, kako je rekao, s obzirom na tu posebnost, Stoltenberga upoznao sa svojim stavovima.

Bojanić je rekao da su vladavina prava i stepen podrške građana Crne Gore za oristupanje alijansi, kao dva najvažnija uslova, na više nego skromnom nivou.

„Bilo bi neshvatljivo da se odluka 28 najdemokratskijih i najmoćnijih zemalja svijeta zasniva na rezultatima spornih istraživanja javnog mnjenja, a ne na demokratskoj odluci svih građana Crmne Gore. Tako bi i Alijansa izbjegla rizik od članstva zemlje sa spornom podrškom građana, jer je uslov podrška građana, a ne samo vlade ili Skupštine“, rekao je on.

Bojanić zato, kako je rekao, smatra da je za Crnu Goru, a naročito za NATO, najbolje rješenje da se odustane od upućivanja pozivnice za punopravno članstvo. „Svaka drugačija odluka nosi rizik za NATO Alijansu, a nama u Crnoj Gori može donijeti velike probleme na unutrašnjem planu“.

On je kazao da ne vidi niti jedan valjani razlog za žurbu i donošenje brzoplete odluke.

„Partnersvo za mir nam daje dovoljan okvir da se pojača i fokusira naša saradnja. Bolje i za NATO i za Crnu Goru da budemo stabilan i snažan partner nego da postanemo član Alijanse sa nestabilnom i varljivom podrškom građana Crne Gore“, kazao je Bojanić.

On je ocijenio da je Crna Gora duboko podijeljeno društvo po gotovo svim važnim pitanjima.

„Podjela u vezi punopravnog članstva u NATO je poslednja u nizu podjela. Uvažavajući sve istorijske i aktuelne društvene prilike, ova podjela može da eskalira do vrlo ozbiljnih razmjera i ugrozi stabilnost u Crnoj Gori“, rekao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, stabilnost se vrlo lako može odraziti na unutrašnju bezbjednost.

“Kažem može, a da li će tako biti, to u prvom redu zavisi od poteza koji ćete povući po pitanju pozivnice za punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi“, rekao je Bojanić.

Šarančić je rekao da su Stoltenberg i članovi NAC bili zainteresovani za mišljenje i stavove SNP-a. „Jer smo mi partija koja se u kontinuitetu zalaže da Crna Gora ne postane punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza“.

Šarančić je naveo da je generalnom sekretaru jasno saopštio stavove i argumentaciju.

„Mi smatramo da tako važna odluka pripada građanima, i da se ona mora dobijeti na demokratskom referendumu, i da ćemo je tako donešenu poštovati. Kako god se odluka bude donosila mi ćemo glasali protiv“, kazao je on agenciji MINA.

Šarančić je naveo da je Stoltenberg pozdravio takvo mišljenje i dao komentare i uputio dodatna pitanja .

„On je izrazio visok stepen razumijevanja za našu argumentaciju. Bilo je pitanja od pojedinih ambasadora NAC, ali sam ponovio naš čvrst stav kao jedinog kluba koji se od osnivanja partija zalaže protiv članstva“, rekao je on.

Tuponja je agenciji MINA rekao da je današnji sastanak, sa predstavncima svih 28 zemalja članica NATO-a bio konstruktivan i učvrstio uvjerenje da je Crna Gora na dobrom putu da dobije pozivnicu.

On je rekao da se Pozitivna snažno zalaže za evroatlantske integracije.

„Pozitivna smatra da su NATO integracije državni interes Crne Gore i predstavljaju dodatni instrument u procesu demokratizacije države“, naveo je on.

Tuponja je pozvao visoke predstavnike da kroz dalje preporuke insistiraju da Vlada Crne Gore sprovede u praksi neophodne reforme izbornog zakonodavstva, koje su jedan od preduslova za jačanje institucija i reformu sistema zasnovanu na vladavini prava.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com