Podrška EU civilnom društvu u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Podrška EU civilnom društvu u Crnoj Gori

Evropska unija dodijelila je ukupno 5,86 miliona eura tokom prethodnih sedam godina crnogorskim organizacijama civilnog društva, posredstvom IPA fondova.

Primjera radi, Sigurna ženska kuća primila je 385 osoba sa zahtjevom za pomoć u periodu od 2007. do 2014. godine.

Ova nevladina organizacija samo je jedan od šest korisnika koji su dobili sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u oblasti borbe protiv nasilja u porodici.

Dio tih sredstava namijenjen je poboljšanju zaštite potrošača posredstvom finansiranja Centra za zaštitu potrošača.

Ta nevladina organizacija je u istom periodu primila preko 2392 pritužbe građana, koje je potom procesuirala.

Instrument za civilno društvo je važan element za osnaživanje građana, razvoj građanske kulture i podsticanje procesa demokratizacije, pri čemu se građanima omogućava da obavljaju kontrolnu ulogu i obezbijede neophodne usluge koje državni organi nisu u stanju da obezbijede u dovoljnoj mjeri.

Tako, na primjer, 50 odsto socijalnih usluga, kao što su posjete medicinskih sestara starijim osobama u njihovim domovima, pružaju organizacije civilnog društva.

To je rezultat aktivnosti civilnog sektora osnaženog sredstvima EU. Sa druge strane, 105 predstavnika organizacija civilnog društva učestvovalo je u izradi novih zakona. U okviru ovog sektora IPA fondova, finansirano je preko 100 organizacija civilnog društva.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com