STOLTENBERG: Crna Gora od nezavisnosti postigla mnogo - Volim Podgoricu

STOLTENBERG: Crna Gora od nezavisnosti postigla mnogo

Crna Gora je od obnavljanja nezavisnosti postigla mnogo i reformisala vojsku i obavještajnu službu, koje su bolje i spremnije da se suoče sa izazovima 21. vijeka, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je na Cetinju, na početku sastanka Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) sa predstavnicima crnogorskih institucija, podsjetio da su šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a u septembru prošle godine u Velsu donijeli važnu odluku za Crnu Goru.

Oni su, rekao je Stoltenberg, prepoznali napredak Crne Gore kad je u pitanju sprovođenje reformi, doprinos međunarodnoj bezbjednosti, promocija saradnje na Zapadnom Balkanu, a rezultat je bila odluka NATO-a o intenziviranim i fokusiranim razgovorima, koji će dovesti do odluke u decembru, prenosi MINA.

„Zbog ovoga je Savjet danas u Crnoj Gori. Ova posjeta pruža šansu predstavnicima 28 zemalja članica da sami vide kakvo je stanje. I nećemo samo čuti vlast. Čućemo i članove parlamenta, oni koji imaju sumnje u vezi sa Alijansom su takođe pozvani“, kazao je on.

Prema riječima Stoltenberga, u NATO-u, kao savezu demokratija, navikli su da čuju različita mišljenja i stavove.

„I svaki naš sastanak nudi takvu mogućnost. Ovo je jedna od naših snaga, koja nam omogućava da donesemo bolje odluke, koje će svi podržati. Svaka saveznica ima jednak glas“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO povećava bezbjednost i stabilnost i, u isto vrijeme, poštuje razlike među članicama.

“Napredak, uspjeh i sloboda našeg društva zavise od bezbjednosti. Naša bezbjednost se često uzima zdravo za gotovo, ali bez bezbjednosti malo toga može biti sagrađeno“, rekao je on.

Crna Gora je, dodao je, u par godina nakon obnavljanja nezavisnosti, napravila velike napore i postigla mnogo.

„Crna Gora je, u tijesnoj saradnji sa Alijansom, reformisala vojsku i obavještajnu službu. Ove organizacije nijesu sve veće. One su sve bolje, profesionalnije i spremnije da se suoče sa izazovima 21. vijeka. Tokom današnjeg sastanka, NAC će čuti detalje o koracima koje Crne Gora preduzima kad je u pitanju vladavina prava, javno razumijevanje i podrška NATO članstvu“, poručio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, u oblasti vladavine prava, napravljene su značajne promjene.

„Usvojeni su novi zakoni, formirane ili reformisane strukture. Sada je važno da Crna Gora pokaže da ovi novi sistemi funkcionišu i imaju rezultate zbog kojih su stvoreni. Kao savez demokratija, NATO vjeruje da je važno da građani razumiju Alijansu i vrijednosti na kojima je formirana. Savjet će biti informisan o najnovijoj situaciji, temama debata u crnogorskom društvu i pitanjima koje ljudi postavljaju“, kazao je Stoltenberg.

1 komentar

  1. After study some of the blogs on your web site now, and that i really such as your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls consider my web site at the same time and make me aware what you consider.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com