(VIDEO) DAN KADA JE GADAFIJEV GOVOR ZAPALIO UN: Uništili smo Jugoslaviju! - Volim Podgoricu

(VIDEO) DAN KADA JE GADAFIJEV GOVOR ZAPALIO UN: Uništili smo Jugoslaviju!

Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što ju je Hitler uništio
Moamer Gadafi bio je libijski političar, državnik, vojni vođa i de facto vođa Libije, koji je to postao nakon vojnog udara 1969. godine.Gadafijeva druga žena bila je Jugoslavenka Sofija Farkaš (navodno rođena u Mostaru), a, nakon smrti egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera, Jugoslavija postaje Gadafijev najbolji prijatelj.

Libija s jedne strane dobijala tehničku pomoć i određen broj vojnih instruktora, a Jugoslavija je s druge strane dobijala naftu. U septembru 2009, Gadafi se prvi put obratio skupštini Ujedinjenih nacija.

On je oštro kritikovao njihovu međunarodnu politiku. Gadafi se osvrnuo i na raspad Jugoslavije.

“Nijedna zemlja nije bila miroljubiva kao Jugoslavija, izgrađena korak po korak i dio po dio nakon što  je Hitler uništio. Onda smo je mi uništili, uradili smo isto što i Hitler. Tito ju je izgradio ciglu po ciglu, a onda smo stigli mi i srušili je svojim imperijalističkim ličnim interesima. Kako možemo biti spokojni nakon toga? Ako je mirna zemlja poput Jugoslavije bila suočena s takvom tragedijom, Generalna skupština bi trebalo da pokrene istragu i da odluči koga osuditi na Međunarodnom sudu“, poručio je Gadafi.

Snimak njegovog govora možete pogledati u videu ispod. Dio govora koji se tiče Jugoslavije počinje od 1:05:12

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com