Marković: Institucije ažurnije da ispunjavaju mjerila iz poglavlja 23 i 24 - Volim Podgoricu

Marković: Institucije ažurnije da ispunjavaju mjerila iz poglavlja 23 i 24

Crna Gora je odmakla u pregovorima sa Evropskm unijom (EU), kazao je potpredsjednik Vlade Duško Marković i poručio sa je sada potrebno da svaka instutucija bude odgovornija i ažurnije ispunjava mjerila iz poglavlja 23 i 24.

Na sjednici Savjeta za vladavinu prava je ukazano da stanje u toj oblasti mora da bude poboljšano kako bi ušli u novu fazu pregovora, odnosno da bi dobili završna mjerila u ključna dva poglavlja.

Marković je kazao da je ova godina ključna za pregovarački proces u poglavljima 23 i 24.

„U tom smislu, najvažnija obaveza koja nas očekuje u narednom periodu je intenzivan rad na ispunjavanju privremenih mjerila zadatih u ovim poglavljima“, naveo je on, prenosi radio Antena M.

Marković je rekao da je današnja sjednica prilika da se sagledaju rezultati i da se definišu prioritetne aktivnosti koje treba realizovati što skorije da bi ispunili privremena mjerila.

On je naglasio da je dosta toga urađeno na planu zakonodavnih aktivnosti i prilikom uspostavljanja novih instutucija u oblasti vladavine prava.

„Potrebni su dodatni napori kako bi se unaprijedilo stanje u toj oblasti i da bi se stekli preduslovi za ulazak u novu fazu pregovaranja, a to je dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24“, rekao je Marković.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović rekao je da je nedavno usvojeno 11 važnih zakona iz oblasti vladavine prava.

„Crna Gora je za nešto više od dvije godine sprovela značajni reformski proces gdje je skoro u potpunosti unaprijedila zakonodavstvo u dijelu vladavine prava“, kazao je Pejović.

S obzirom na to da je evropska integracija strateški državni prioritet, Marković je pozvao sve institucije da što prije izvrše preostale obaveze iz evropske agende kad je u pitanju oblast vladavine prava.

„Sada smo u poodmakloj, zahtjevnoj fazi pregovaranja i potrebno je da svaka institucija bude na visini zadatka i preuzme veći dio odgovornosti nego ranije“, poručio je on.

U izvještaju o Akcionim planovima, koji je objavljen u julu, navodi se da je realizovano 77 odsto mjerila iz Poglavlja 23, a 88 odsto iz 24.

Pejović je najavio novi presjek u decembru i saopštio da je ostvareno mnogo rezultata.

„To nam daje dodatnu energiju da u narednim mjesecima pokažemo veću posvećenost i da pred evropskim partnerima pokažemo da je Crna Gora relevantan sagovornik i vrijedna pozicije, kao predvodnik integracija u pregovaračkom procesu“, zaključio je Pejović.

Na sjednici Savjeta je saopšteno da je naredna prilika da rezultati budu testirani u decembru, kad je planirano održavanje sjednice Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com