PODGORICA: Zbog imovinskih sporova stopirano širenje Čepuraka - Volim Podgoricu

PODGORICA: Zbog imovinskih sporova stopirano širenje Čepuraka

Na prostoru na kojem se nalazi tzv. Kamena kuća trenutno nije moguće proširivanje groblja Čepurci zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima zemljišta, saopštio je Danu Slobodan Stanović, izvršni direktor Pogrebnih usluga.

Zbog žalbi ponuđača zaustavljeni su radovi i ka Ljuboviću.

„Na lokalitetu Kamena kuća i susjednom naselju, na 13.000 kvadrata privatnog zemljišta, nalaze se 43 uknjižena objekta i drugi neuknjiženi objekti, tako da je proširenje groblja na ovom prostoru otežano“, rekao je Stanović.

Stanović je kazao da Pogrebne usluge podržavaju novu kaznenu politiku koja je predviđena izmjenama Odluke o uslovima i načinu sahranjivanja umrlih i uređivanju i održavanju groblja.

„Izmjenama odluke, između ostalog, predviđeno je da će od 150 do 10.000 eura biti kažnjene Pogrebne usluge u slučaju da ne obezbijede prostoriju za čuvanje posmrtnih ostataka. Predviđena je i novčana kazna od 150 do 10.000 eura za pravno lice ukoliko podiže grobnicu mimo plana o uređenju i izgradnji groblja bez saglasnosti preduzeća.

Proširenje groblja Čepurci ka Ljuboviću prekinuto je zbog žalbe koju je jedan od učesnika tendera za izgradnju novih grobnica uložio Državnoj komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki“, istakao je Stanović.

Pogrebne usluge su sprovele otvoreni postupak javne nabavke za izgradnju 320 tipiziranih grobnica, na prostoru od 3.000 kvadrata prema naselju Zabjelo.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 260.000 eura.

S obzirom na to da na Čepurcima nema više slobodnih grobnih mjesta, a i da ih je sve manje i na groblju u Zagoriču, Pogrebne usluge planiraju da gorući problem riješe dodatnim proširenjem Čepuraka na prostoru iznad parkinga.

„Zalihe grobnica na gradskim grobljima su na niskom nivou ali dovoljne da obezbijede obavljanje djelatnosti do početka realizacije projekta izgradnje 320 tipiziranih grobnica na gradskom groblju Čepurci. U toku su aktivnosti na daljem proširenju iznad parkinga. Proširenje je moguće izvršiti u tri faze. U prvoj fazi bi otkupili 4.613 kvadratnih metara za groblje, saobraćajnicu i zelenu površinu, u drugoj 4.212 kvadrata takođe za groblje, saobraćajnicu i zelenu površinu, dok bi u trećoj fazi otkupili zemljište za potrebe izgradnje parkinga“, kaže Stanović.

Grobnica od 2.596 eura

Cijene grobnica utvrđene su cjenovnikom iz 2014. godine i zavise od veličine grobnog mjesta.

„Cijena grobnog mjesta se kreće od 2.596 eura za najmanju grobnicu sa dva ukopna mjesta do 5.625 eura za najveću grobnicu sa četiri ukopna mjesta i sa predukopom“, rekao je Stanović.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com