Putin: U Siriji se bori do 7.000 terorista iz zemalja bivšeg SSSR - Volim Podgoricu

Putin: U Siriji se bori do 7.000 terorista iz zemalja bivšeg SSSR

U Siriji se na strani Islamske držve bori od 5.000 do 7.000 inostranih terorista koji su došli iz Rusije i nekoliko bivših sovjetskih republika, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Sigurno ne možemo da im dozvolimo da iskustvo koje su stekli u Siriji koriste na domaćem terenu”, kazao je Putin na sastanku lidera zemalja regionalne unije, koju čini desetak bivših sovjetskih republika.

On je izvjestio o detaljima ruskog bombardovanja u Siriji i izrazio uvjerenje da je postignut značajan napredak u brobi protiv džihadista Islamske države, prenosi Raša tudej.

“Dejstvom naše avijacije na ciljeve, koji su izabrani u koordinaciji sa Sirijcima, naša vojska je postigla značajne rezultate. Uništeno je na desetine komandnih tačaka i skladišta, na stotine terorista i veliki broj vojne opreme”, kazao je on.

Putin je dodao da ruske operacije imaju ograničen vremenski okvir i da ne traju duže od ofanzive koju sprovodi vojska sirijske vlade, kojoj Rusija pruža podršku iz vazduha.

On je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje “najveće moguće koalicije za borbu protiv ekstremista, sa većim regionalnim i međunarodnim partnerima, među kojima su Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Jordan i Izrael”.

Putin je ponovio da Rusija operacije u Siriji sprovodi u skladu sa međunarodnim pravom, jer je za dejstvovanje avijacije uz podršku brodova Kaspijske flote, dobila formalni zahtev sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Putin je rekao liderima unije da treba biti na oprezu, zbog mogućih odmazdi terorista i da treba pojačati međusobnu saradnju graničara i aniterorističkih agencija.

Lideri na sastanku u Kazahstanu su se složili da formiraju zajedničku radnu grupu za odbranu spoljnih granica, zbog kriznih situacija i previranja u Avganistanu.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com