Uprava carina naplatila oko 126 miliona eura po osnovu akciza - Volim Podgoricu

Uprava carina naplatila oko 126 miliona eura po osnovu akciza

Za prvih devet mjeseci ove godine Uprava carina je, po osnovu akciza, naplatila 125.598.979 eura, što je za 7.800.000 eura više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave povodom obilježavanja Dana carinske službe koji se obilježava 18. oktobra.

Kako su istakli, naplata akciza na cigarete u istom periodu veća je za 4,2 odsto, iako već godinama postoji trend pada naplate akciza na cigarete u čitavom regionu.

“Svi relevantni pokazatelji ukazuju na dobar trend u naplati prihoda, snažan iskorak u pravcu jačanja integriteta, posvećenost i efikasnost u borbi protiv sive ekonomije. Nove nadležnosti u oblasti akciza kao i proširena ovlašćenja carinskih službenika predstavljaju poseban izazov, ali i dominantno utiču na njenu bezbjednosnu ulogu, koja Upravu carina pozicionira kao ravnopravnog partnera savremenim carinskim službama država članica Evropske unije”, kažu iz Uprave carina.

 

Povodom obilježavanja ovog Dana, direktor Uprave carina Vladan Joković uručio je plakete najuspješnijim službenicima za postignute rezultate u radu, konstatujući da Uprava carina u kontinuitetu postiže dobre rezultate i da reforme i transformacija institucije u moderan servis teku planiranom dinamikom.

“U procesu evropskih integracija Crne Gore, Uprava carina, uspješno ispunjava sve obaveze  iz svoje nadležnosti u okviru poglavlja 29 Carinska unija, kao i u ostalim poglavljima u kojima participira. Takođe, kontinuirano sprovodi aktivnosti na usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i razvija politike i instrumente koji postoje u savremenim carinskim službama država članica EU”, naveo je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com