VIDEO: Hapšenje novinara Marka MIlačića u sukobu ispred Skupštine - Volim Podgoricu

VIDEO: Hapšenje novinara Marka MIlačića u sukobu ispred Skupštine

Ispred zgrade crnogorske Skupštine večeras je uhapšeno više osoba, među kojima  pripadnici Pokreta za neutralnost novinar Marko Milačić i Vladislav Dajković. Uhapšeni su i predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske, profesor Vladimir Božović i Boško Vukićević iz pokreta “Sloboda narodu”.

Grupa demonstranata među kojima su pored Milačića bili i profesorica Mirjana Kuljak i poslanik DF Slaven Radunović stajala je ispred policije i vikala “Otpor, otpor”.

 

U jednom trenutku policija prilazi grupi koja je stajala na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i počinje da ih gura na trotoar prema spomeniku kralju Nikoli. Ljudi su oboreni na zemlju od strane policije.

Nakon toga se vidi kako policajci odvode Milačića, dok starijeg čovjeka koji je ležao četiri policajca podižu i unose u policijski kombi.

Pokret za neutralnost: Crna Gora se nalazi na granici teških sukoba 

Pokret za neutralnost Crne Gore najoštrije osuđuje “brutalno ponašanje policije u kojem se jasno kao dan ogleda diktatorski odnos režima Mila Đukanovića prema građanskim slobodama i ljudskim pravima u Crnoj Gori.”

Oni osuđuju jutrošnji “gnusni potez policije i primjenu sile nad mirnim demonstrantima i poslanicima koji se bore za univerzalna ljudska prava i zahtjevaju demokratske političke promjene u Crnoj Gori.”

Takođe, osuđuju i hapšenje novinara koji su obavljali svoju dužnost i izvještavali o “autoritarnom nasilju.”

“To diktatoru izgleda nije bilo dovoljno, pa ponovo večeras imamo scenario u kojem policija na isti autoritarni način šikanira i hapsi izvršnog direktora Pokreta Marka Milačića i člana upravnog odbora Vladislava Dajkovića. Milačić i Dajković su, revoltirani silom i nepravdom koju režim Mila Đukanovića praktikuje više od dvadeset godina, a koje su u jutrošnjim događajima dostigle kulminaciju, sa grupom građana koja je ideološki raznovrsna, ali ujedinjena u cilju smjene nedemokratskog režima, ispoljili mirni i nenasilni otpor. Ovo pravo je zagarantovano Ustavom koji je režim odavno pretvorio u otirač za čišćenje čizama organizovanog kriminala. Hapšenje Milačića i Dajkovića je još jedan od hiljadu dokaza da u Crnoj Gori Ustav ne postoji”, kazali su i zPokreta za neutralnost.

Upozoravaju da se mora zaustaviti dalja primjena sile od strane policije.

“Crna Gora se nalazi na granici teških sukoba za koje je režim direktno odgovaran. Držimo Đukanovića lično odgovornim za sve moguće nemile posljedic”, kazali su iz Pokreta za neutralnost.

Oni pozivaju sve političke subjekte i NVO koje se “iskreno bore za pravdu i demokratiju u Crnoj Gori da osude ponašanje režimske policije i njihovih saradnika i da hrabro stanu u odbranu slobodoljubivih građana i građanki. Oni se bore za sve nas. Nijedan čovjek nije ostrvo! Zvona zvone na uzbunu za sve nas!”

“Upozoravamo i ambasade koje su do sada podržavale Mila Đukanovića da su stvorile političkog Frankenštajna i da je krajnje vrijeme da ga zaustave prije nego uvede Crnu Goru u konfrontacije za pogubnim posljedicama za sve. U suprotnom ćemo ih smatrati za voljne saučesnike. Neka zna Milo Đukanović da ćemo nepokolebljivo nastaviti našu borbu za plemenitu, prosperitetnu, demokratsku i miroljubivu Crnu Goru”, poručili su iz Pokreta za neutralnost.

(vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com