Cijena ishrane u vrtićima nije mijenjana sedam godina - Volim Podgoricu

Cijena ishrane u vrtićima nije mijenjana sedam godina

Cijena ishrane u vrtićima je realna, utvrđena je u skladu sa jelovnikom koji sačinjavaju nutricionisti i nije mijenjana već sedam godina, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Državna revizorska institucija DRI preporučila je Ministarstvu da preispita visinu naknade koju roditelji plaćaju za ishranu djece u vrtićima, a u izvještaju se navodi da su prihodi od uplata za troškove ishrane djece u pet kontrolisanih predškolskih ustanova značajno veći od troškova za nabavku hrane.

Iz Ministarstva su agenciji MINA kazali da je cijena ishrane u predškolskim ustanovama realna i da je utvrđena u skladu sa jelovnikom koji sačinjavaju nutricionisti, tako da se, kako su naglasili, korišćenje tih sredstava ne zloupotrebljava.

„Iznos participacije roditelja na dnevnom nivou je 1,86 eura, na mjesečnom nivou za 22 radna dana 40,92 eura, što je za cjelodnevni boravak djece, a taj iznos se nije mijenjao od 2008. godine“, kazali su iz Ministarstva.

Na pitanje da li će iznos participacije biti mijenjan, iz tog resora su kazali da su odlučili da cijena koju roditelji plaćaju za ishranu u vrtićima ostane nepromijenjena.

„Iako je Studija o ulaganju u rano obrazovanje djece u Crnoj Gori iz 2014, koju je Ministarstvo uradilo sa kancelarijom UNICEF-a, pokazala da troškovi ishrana čine 11 odsto ukupnih troškova po djetetu, da se ishrana treba plaćati po mjesecu pohađanja, a ne po danu, i da treba redefinisati način plaćanja u predškolskim vaspitno-obrazovnim ustanovama, što bi trebalo da bude jedan od prioriteta politike Crne Gore u ovoj oblasti“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog resora tvrde da se novac sa kojim raspolažu predškolske ustanove namjenski troši, i to sve u interesu djece, njihovog kvalitetnog boravka kroz korišćenje didaktičkih sredstava i druge opreme za podsticaj i razvoj kroz učenje i igru.

„Ušteda sredstava predškolskih vaspitnih ustanova nikako nije uticala na kvalitet hrane koja se djeci u njima daje, jer je isključivo kupovana i korišćena kvalitetna hrana koja zadovoljava nutricionisticke potrebe djece predskolskog uzrasta“, naglasili su iz Ministarstva.

Na pitanje na osnovu čega su 2011. godine podgoričke predškolske ustanove prebacile sredstva Ministarstvu, što je konstatovala DRI, iz tog resora su kazali da je Vlada u oktobru te godine preporučila vaspitno-obrazovnim ustanovama koje ostvaruju prihode po osnovu sopstvene djelatnosti da dio ostvarenih prihoda prenesu na račun Ministarstva prosvjete i sporta za plaćanje obaveza po osnovu rashoda za električnu energiju, energente, gorivo i komunalne usluge.

„Sve ustanove koje su u obrazovnom sistemu u Crnoj Gori se finansiraju iz državnog budžeta, i dešava se usljed nepredviđenih okolnosti da se izvrši interni rebalans budžeta između institucija obrazovnog sistema, sve u cilju stvaranja što kvalitetnijih uslova za boravak i rad“, pojasnili su iz Ministarstva.

Na pitanje kakav je njihov stav o nadoknadama za članove upravnih odbora u predškolskim ustanovama, iz Ministarstva su kazali da od članova upravnih odbora očekuju „da ispitaju opravdanost osnova isplate naknada za članstvo u upravnim odborima i postupe u skladu sa propisima“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com