Grupa građana: Demonstrantima divljački i vulgarno kršena osnovna prava - Volim Podgoricu

Grupa građana: Demonstrantima divljački i vulgarno kršena osnovna prava

Grupa građana, među kojima su između ostalih pravnici, novinari, ekonomisti, umjetnici, uputili su otvoreno pismo Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije u kome izražavaju protest zbog, kako su rekli, policijskog nasilja nad učesnicima protesta Demokratskog fronta.

Potpisnici pisma, njih 91, tvrde da su u Podgorici juče hapšeni mirni demonstranti – profesori, NVO aktivisti, novinari, građani, te da su im grubo, divljački i vulgarno kršena osnovna ljudska prava građana Crne Gore.

“U Podgorici juče nisu hapšeni samo naši građani i njihovi predstavnici, već je nasilnim prekidom ustavom zagarantovanog prava na javno iskazivanje nezadovoljstva udareno na temelje države Crne Gore – njene institucije i njene građane“, navedeno je u pismu.

Osnovna građanska dužnost, kako ističe grupa građana, je otpor takvom nasilju, kao čin solidarnosti sa građanima i kao način odbrane institucija od zloupotrebljavanja.

“Policijskom silom je udareno, ne samo na pojedince ili na zakone ili na ustav, već je udarom na ličnost poslanika i pravo mirnog protestovanja udareno na sam karakter Crne Gore kao republikanske i slobodne političke zajednice. To je nešto što svi imamo dužnost da branimo bez obzira na svoje političke i ideološke preference ili privatne i partijske interese“, stoji u pismu.

Crna Gora jes, dodaju, država republikanskog uređenja u kojoj narodni poslanici oličavaju narodni suverenitet. Policijska čizma, napominju, ne smije gaziti po suverenitetu, ustavu, poslanicima i građanima Crne Gore.

“Crna Gora ne postoji bez svojih građana i svojih poslanika. Dužnost institucija koje Vi predstavljate je da štiti građane/ke, po savjesti i zakonu. Ako tih postulata jednog društva nema, onda se pitamo – zašto institucije postoje“, ističe se u pismu.

Onog trenutka kada represivni državni aparat otvoreno vrši nasilje nad sopstvenim građanima, sve dotadašnje podjele, naglašavaju potpisnici pisma, nestaju.

“Ako se ovako nastavi, smatramo da u Crnoj Gori postoje samo građani i represivni režim, i braniće se srce Crne Gore – građanin kao nosilac suvereniteta. Mi Vam kao građani ovim putem to stavljamo do znanja“, zaključeno je u pismu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com