Marković: Protesti nisu bili masovni i nije ih razbila policija - Volim Podgoricu

Marković: Protesti nisu bili masovni i nije ih razbila policija

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas da demonstracije u Podgorici nisu bile masovne, da ih nije razbila policija te da je situacija u Podgorici i Crnoj Gori mirna.

„Situacija u Podgorici je ista kao što je bila u danima prije protesta. U Podgorici i Crnoj Gori je mirno, građani obavljaju svoje redovne poslove i institucije funkcionišu“, rekao je Marković u izjavi Tanjugu i dodao da je ta slika daleko od one koja se stvara kroz medije.

On je kazao da se nije radilo o masovnim demonstracijama, kako su organizatori najavljivali i čak u periodu pripreme govorili da će proteste pratiti stotine hiljade građana.

„Nasuprot tome imali smo tri nedjelje par stotina pristalica, učesnika protesta koji su koristeći svoje pravo da ispoljavaju političke stavove i zahtjeve ugrožavali prava drugih građana Podgorice i Crne Gore. Blokirajući glavnu saobraćajnicu u Crnoj Gori oni su onemogućili normalan život građana u Podgorici, ugrozili i ograničili privrednu djelatnost u glavnom gradu i ponašali se suprotno rješenjima i dozvolama koje su dobili“, navodi Marković.

To je, prema njegovim riječima, bila situacija koja je bila dovoljan razlog da lokalne vlasti zatraže asistenciju kako bi se omogućilo normalno odvijanje saobraćaja.

Marković je naveo i da protesti nisu bili razbijeni, jer tokom jutra nije ni bilo protestanata, pošto su ostali kod svojih kuća.

„Policija je samo asistirala komunalnoj policiji za uklanjanje mobilijara koji je nezakonito bio postavljen na glavnom podgoričkom bulevaru. Tom prilikom je nekoliko demonstranata, u prvom redu jedan od poslanika i predsjednik jedne stranke koja čini Demokratski front neprimjereno nasrnulo na policajce. To je bio povod da policija interveniše i donese odluku o zabrani okupljanja“, objasnio je on.

Marković negira i da je bilo napada na novinare tokom intervencije policije, dodajući da je takav stav i novinara koji su bili obuhvaćeni policijskom akcijom.

„Tamo se nalazio samo jedan novinar koji je u stvari organizator protesta i učestvovao je u njima pune tri nedjelje, čovjek koji je osnivač nevladine organizacije ‘Ne u rat, ne u NATO’. On je time učesnik protesta, a ne novinar. Prema njemu nije primijenjena nikakva sila. On je morao da bude sklonjen sa prostora koji je bio predmet izvršenja i asistencije policije“, objasnio je Marković.

On je akciju policije opisao kao jednu od najprofesionalnijih asistencija, koja je bila veoma suzdržana i profesionalna i pri kojoj nisu upotrijebljena posebna sredstva prinude, jer se policija suzdržala iako je, dodao je, postojao rizik po njihovu bezbjednost.

„U subotu je bilo neovlašćeno okupljanje, gdje su napadnute snage bezbjednosti, bačen je suzavac i čvrsti predmeti na policiju. Tada su morali da reaguju“, dodao je on i ocijenio da nisu uspjele ambicije Demokratskog fronta da za svoje političke zahtjeve pridobije podršku cijele opozicije, kako parlamentarne tako i vanparlamentarne.

„Osim pojedinačnog prisustva nezavisnih poslanika, koji su postali nezavisni nakon cijepanja u samoj opozicji prethodnih mjeseci, nije bilo organizovane političke podrške drugih stranaka organizatorima“, ističe Marković.

Kritikovao je demonstrante zato što su, kako je naveo, tokom protesta sve vrijeme na najvulgarniji i najprimitivniji način napadali nosioce vlasti u Crnoj Gori.

„Sinoć je, da bi se protestanti podstakli na radikalizam i nasilje, izrečena i najgnusinija laž, da je premijer Milo Djukanović napustio Crnu Goru, u vrijeme dok je predsjedavao Vijećem za nacionalnu bezbjednost. Koriste se najprizemnija sredstva radi obmane domaće i međunarodne javnosti“, zaključio je Marković.

[socialpoll id=”2157378” type=”set”]

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com