Zakon o zaštiti potrošača prepušten sam sebi: Građani ne znaju kome da se obrate - Volim Podgoricu

Zakon o zaštiti potrošača prepušten sam sebi: Građani ne znaju kome da se obrate

Potrošač u Crnoj Gori, iako postoji Zakon o zaštiti njihovih prava, najčešće je prepušten sam sebi i vrlo rijetko nailazi na razumijevanje trgovaca. Građani i dalje ne znaju kome da se obrate kada kupe neispravnu i nekvalitetnu robu, a u trgovinama ne žele da imje zamijene.

U Centru za zaštitu potrošača CEZAP ističu da im svakodnevno stižu mnogobrojne pritužbe građana, koji se raspituje u o mogućnostima reklamacije kupljene robe, piše Pobjeda.

Najveći broj žalbi upućuje se zbog lošeg kvaliteta tehničkih uređaja, nepoštovanja rokova isporuke namještaja i računara, prekoračenja roka za popravku…

Irena Korać iz CEZAP-a kaže da se potrošači žale jer trgovci ne žele da izvrše zamjenu kupljene robe.

„U slučaju da se potrošač predomisli nakon kupovine i želi proizvod da zamijeni za drugi zbog boje, broja, modela i slično, trgovac nema zakonsku obavezu da izvrši zamj enu, već je to njegova dobra volja, tj. dobra trgovačka praksa, za koju slobodno možemo reći da kod nas nije zaživjela“, kaže Korać.

Ona ističe da se reklamacije najčešće odnose na tehničke uređaje mobilne telefone, kompjutere i opremu, bijelu tehniku i slično.

„Po Zakonu o zaštiti potrošača trgovac je odgovoran za nesaobraznost robe u roku od dvije godine od dana prelaska rizika na potrošača. Ali, ukoliko se nesaobraznost pokaže u roku od 90 dana od dana kupovine, tada potrošač ima slobodu izbora, odnosno pravo da zahtijeva popravku, zamjenu, umanjenje cijene ili raskid ugovora uz povraćaj novca. Nakon isteka perioda od 90 dana potrošač nema pravo na slobodu izbora, već, u slučaju nesaobraznosti, ostvaruje pravo na popravku ili zamjenu prozvoda za drugi. Kroz svakodnevne žalbe potrošača stiče se utisak da trgovci često svjesno krše zakon ili su nedovoljno upoznati sa njegovom sadržinom“, navela je Korać i dodala da po evidenciji CEZAP-a najveći broj prigovora se upućuje prodavnicama tehničke robe.

Inače, riječ nesaobraznost, na koju se pozivaju trgovci i zakon, u stvari znači da roba sadrži određene standarde, koji moraju biti validni u roku koji piše u ugovoru.

Da se građani najviše žale na tehničku robu potvrdili su i u trgovini Neptun Montenegro.

Obrad Stijepović kaže da se najviše prigovora podnosi za IT proizvode i mobilne telefone.

„To je, uglavnom, zbog mehaničkih oštećenja i nepravilnog rukovanja, zatim TV uređaja i kuhinjskih aparata. Neptun poštuje sve odredbe Zakona o zaštiti potrošača vezane za rješavanje prigovora potrošača i sprovodi zakonske odredbe u smislu saobraznosti proizvoda ugovoru o prodaji, pa time obezbjeđuje zakonski određene dvije godine garancije u toku kojih kupac može podnijeti prigovor ili reklamaciju na ku pljeni uređaj“, rekao je Stijepović.

Mirjana Nikčević iz pravne službe Tehno Maksa takođe tvrdi da i potrošači nose dio krivice zbog reklamacija, usljed nestručnog rukovanja kupljenom robom. Ona naglašava da je zbog ogromnog broja artikala koje ima ova trgovina, teško reći koja je to roba predmet najčešćih prigovora, ali, ipak, izdvaja mobilne telefone i tablete.

„Većina reklamacija dolazi zbog nestručnog rada sa aparatima. Tehno Maks u potpunosti poštuje zakonski rok za rješavanje prigovora potrošača, a odluku o tome da li se na proizvodu vrši opravka, ili će biti zamjena, ili povraćaj novca, u većini slučajeva zavisi od izvještaja servisera, zahtjeva stranke, kao i od toga koliki je vremenski period prošao od trenutka kupovine samog uređaja“, tvrdi Nikčević.

Ipak, u CEZAP-u smatraju da građani nijesu dovoljno upoznati sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača i da često ne obraćaju pažnju na činjenicu da postoje obaveze trgovaca i da zbog toga trpe štetu.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com