Đukanović: Energetska mafija bi da koči razvoj Crne Gore - Volim Podgoricu

Đukanović: Energetska mafija bi da koči razvoj Crne Gore

Našom integracijom u EU i NATO sve naše strateške razvojne projekte ćemo lakše i brže realizovali. Bez uticaja raznih lobija. To je jasno i protivnicima Crne Gore i zato organizuju ove proteste u Podgorici. Demonstracije vojvode Mandića su samo primitivan pojavni oblik borbe protiv Crne Gore, njenog razvoja, evropske i NATO perspektive, kazao je za Dnevne novine Vojin Đukanović, penzioner, ali i jedan najrespektabilnijih crnogorskih eksperata za ekonomiju i energetiku u Crnoj Gori.

Vojin Đukanović

„Čim se otvorila ozbiljna priča o izgradnji drugog bloka Termolektrane Pljevlja, krenula je i intenzivna medijska kampanja kojom se ovaj projekat nastoji proglasiti “neprofitabilnim, štetnim, ekološki neprihvatljivim”. Tu prednjače anticrnogoski mediji i pojedine nevladine organizacije. Kao i u nekim pređašnjim vremenima, kada smo odustajali od strateški važnih energetskih projekata, kao što je Buk Bijela, pojavljuju se opet dobro plaćeni “dušebrižnici” koji bi da zaštite Crnu Goru od “svekolikog zla”, koje bi nastupilo ako ova mala država postane energetski nezavisna, jednako kao što joj spočitavaju propast ako svoju nezavisnost učvrsti članstvom u NATO i EU“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima lobisti protiv tog projekta se umnožavaju iz dana u dan.

„Iz nekih izvora saznajemo da je samo u lobiranje protiv izgradnje Drugog bloka TE Pljevlja iz raznih izvora uloženo više od milion eura. Jedini mogući koncept razvoja Crne Gore koji promovišu premijer Milo Đukanović i njegova vlada danas je izložen beskrupuloznim napadima sa svih strana“, istakao je Đukanović.

On smatra da je najveća glupost bila odustajanje od projekta Buk Bijela.

„Moguće da je to bio interes i nekog od evropskih lobija kako bi držali Crnu Goru “pod kontrolom”. Popustilo se tim neopravdanim pritiscima nekih nevladinih organizacija. Nažalost, i SDP se pridružio toj priči, zajedno sa kompletnom opozicijom, kojoj je inače stalo da u Crnoj Gori bude što teža situacija, kako bi možda došli na vlast“, naglasio je Đukanović.

To se, kako je dodao, ponavlja sa drugim blokom Termoelektrane.

I ove demonstracije u Podgorici, kaže Đukanović, još su jedan pokušaj da se zaustavi razvoj Crne Gore.

Đukanović smatra da opet treba otvoriti priču o Buk Bijeloj, u bilo kojoj varijanti.

On naglašava da smo danas u povoljnijoj situaciji, posebno zbog polaganja podmorskog kabla prema Italiji, a na pitanje zašto sve to nije realizovano u vrijeme kad je bio član rukovodstvsa Elektroprivrede, Đukanović odgovara: “Tako je, bio sam član Borda direktora Elektroprivrede. Mislim da pokušaj privatizacije TE Pljevlja tada nije rađen kako treba. Bilo je grdnih problema sa Rusima i Skupština je onda donijela odluku da se taj proces obustavi. Tada je Vlada promijenila kompletan Odbor direktora, a ja sam stekao uslove za penziju…”.

Na pitanje, šta bismo dobili sa drugim blokom Termoelektrane, Đukanović objašnjava: „Dobili bismo siguran izvor energije, koji ne zavisi od vremenskih prilika, kiše ili suše“.

„Moj stav je da kanjon Morače hitno treba potopiti. Prije svega, zbog činjenice da je on do sada odnio više od 600 ljudskih života, načinio više od 5.000 invalida. Materijalnu štetu da i ne pominjem. Kakve su to onda ljepote moračke? Zamjeram našoj Vladi što opet podliježe tim pritiscima raznih NVO. Hidroelektrane na Morači pod hitno treba graditi!“, smatra on.

1 komentar

  1. Јеси ти био при чистој свести и здравој памети кад си изјављивао ове глупости?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com