Janjić: Cilj medija iz Srbije je da pomognu Rusiji - Volim Podgoricu

Janjić: Cilj medija iz Srbije je da pomognu Rusiji

Politički cilj pojedinih medija iz Srbije koji pišu o situaciji u Crnoj Gori, je da se pomogne Rusiji i da propadne ideja o članstvu u NATO, ocijenio je politički analitičar Dušan Janjić.

On je kazao da postoji veliki dio srpske javnosti, ali i medija koji priželjkuje da događaje iz Podgorice vide i na ulicama Beograda.

“Jer to što se dešava u Podgorici ima veze sa politikom koja se žestoko buni protiv evropskih integracija i ulaska Crne Gore u NATO“, kazao je Janjić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, taj dio javnosti uglavnom je vezan za devedesete godine.

“Dobar dio naroda ne može nikako da oprosti Đukanoviću to što je on tako dugo na vlasti i što je uspješno preživio Miloševića i zajedničku državu, a posebno ne mogu da mu oproste frustracije posle referenduma o nezavisnosti Crne Gore“, smatra Janjić.

On je naveo da je dio javnosti duboku uvjeren da je Crne Gora dio Srbije i oni su to, kako je ocijenio, doživjeli kao šamar, kao gubljenje neke teritorije.

Tu je, kako je kazao, značajno tzv. zajedničko porijeklo i uticajni crnogorci sa imovinom, političkim i socijalnim statusom u Crnoj Gori, koji su rješavali svoja unutar-crnogorska pitanja, i danas ih rješavaju preko medija i javnosti u Srbiji.

“Od perioda Koštunice i Tadića oni su su se više bavili Đukanovićem nego što su se bavili Srbijom. To je bila potpuna opsjednutost i ja pretpostavljam da je to zato što oni sami nijesu imali hrabrosti da izgrade nezavisnu Srbiju, samostalnu državu, nego je onda kada se Crna Gora odvojila, Srbija bila prinuđena da postane samostalna država“, pojasnio je Janjić.

On je dodao da je to ozbiljna frustracija za one ljude koji tvrde da su patriote i nacionaliste, koji vode državu, a nijesu u stanju da ostvare ciljeve.

“Mnogo je toga u igri i to sada izbija u javnost“, istakao je Janjić.

Prema njegovim riječima, niko se ne pita zašto se na ulici rješava nešto što će se svakako riješiti na izborima.

“Ovdje jednostavno nema otpora da se stvari rješavaju kroz institucije. I tu je taj ključ – preko Podgorice, ako to prođe u Podgorici to će se dogoditi i na sjeveru Kosova i u Beogradu“, ocijenio je Janjić.

On je rekao da postoje čitave političke organizacije koje priželjkuju da se Srbija potpuno odvoji od zapada i da krene put Rusije, a pri tome, dodao je, niti znaju gdje ide Rusija niti postoji Evroazija, niti ih bilo ko iz Rusije ozbiljno zove.

“Rusiji sad treba igračka koja se zove neredi na Balkanu, pojačava ona svoje akcije i pregovaračku poziciju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nisam siguran da joj je stalo i do predsjednika Sirije Bašara Asada, ali joj je sigurno stalo da zapadni Balkan zamijeni za ustupke NATO-a prema Gruziji i Ukrajini“, rekao je Janjić.

On je ocijenio da se sada Rusija aktivirala po liniji fronta.

“Mi sad tačno vidimo kako je linija fronta ispisana. Ona obuhvata Crnu Goru i Srbiju“, kazao je Janjić.

Cilj izvještavnja pojedinih srpskih medija, kako je naveo, je da “komšiji crkne krava” i da se predstave kao vršioci nekih revolucija, pošto su propustili sve revolucije koje su bile u Srbiji.

“Politički cilj je da se pomogne majci Rusiji, da oni preko te pomoći dođu do vlasti, pa ćemo posle da vidimo, možda odu ponovo u NATO“, precizirao je Janjić.

Slika u srpskim medijima o sitiaciji u Crnoj Gori može uticati na situaciju u Crnoj Gori, jer se srpski mediji čitaju, a može uticati i direktno na sjever Kosova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com