Prebukiranost vrtića problem, nijedan euro nije zloupotrijebljen - Volim Podgoricu

Prebukiranost vrtića problem, nijedan euro nije zloupotrijebljen

Većina roditelja zadovoljna je tretmanom djece u vrtićima, a najveća zamjerka odnosi se na prebukiranost predškolskih ustanova, poručio je ministar prosvjete Predrag Bošković i ponovio da nijedan euro nije zloupotrijebljen.

Bošković je rekao da je novac, koji roditelji uplaćuju za ishranu djece, u vrtićima i da se koristi za redovno funkcionisanje.

“U saradnji sa Državnom revizorskom institucijom DRI ćemo definisati način i ciljeve da to bude još transparentnije, da svaki roditelj koji uplati novac za ishranu djece u vrtićima ima potpuni pregled gdje se novac troši. Da je drugačije, sugurno bi dosad bilo po mnogim tim pitanjima evidentno da su ta sredstva nenamjenski trošena“, kazao je on novinarima, prenosi MINA.

Bošković je poručio da su, osim što je potrebno novca za ishranu, tu i sredstva za održavanje, investicione popravke, energente.

On je ukazao na problem prebukiranosti vrtića i rekao da su napravili plan i da ga, u saradnji sa UNICEF-om, i sprovode.

“Imaćemo sedam vrtića u Crnoj Gori, od toga četiri u Podgorici. Sa Glavnim gradom smo dogovorili da nam stavi na raspolaganje određeni broj jedinica, odnosno prostora koji se mogu pretvoriti u smještaj djece predškolskog uzrasta“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, ove godine je povećan broj djece koja su prihvaćena u vrtiće u Crnoj Gori.

Kako je kazao, dva tendera za Stari aerodrom i Zagorič su u završnoj fazi i gradnja bi trebalo da počne do kraja godine, ako tenderska procedura prođe kako treba.

“Onda bi do kraja sledeće godine ili početkom 2017. trebalo da imamo još dva vrtića u Crnoj Gori. Onda ide Blok 5, Blok 6, Tuzi, tako da mislim da ćemo stvoriti mnogo bolje uslove i tada će biti mnogo jasnija slika i koliko se plaća, na koji način“, kazao je Bošković.

On je kazao da je njegova informacija da nijedan euro nije utrošen mimo onoga što su potrebe djece.

Bošković je poručio da je izvještaj DRI shvatio isključivo kao preporuku da neke stvari budu, prije svega, transparentnije.

“Svako ko bude zloupotrebio bilo koji euro od novca uplaćenog vrtićima odgovaraće, ja sam dosad vidio iz spisa i papira koje imam u Ministarstvu – ne znači da sam u pravu, to je moje tumačenje, ostavljam drugima da se bave ako misle da ima nedoumica ili nezakonitih radnji – da tu nije bilo zloupotreba i da su ta sredstva utrošena isključivo za potrebe djece“, rekao je on.

Bošković je kazao da od roditelja ima najpozitivnije komentare kad je ishrana djece u vrtićima u pitanju.

“Najvažnije je da je velika većina roditelja izuzetno zadovoljna tretmanom svoje djece i najveća zamjerka, čega smo i svjesni i zbog čega sve ovo radimo, je prebukiranost samih vrtića, gdje se nastava ne može izvoditi na najkvalitetniji način. Zbog toga smo se posvetili povećanju broja vrtića u Crnoj Gori“, poručio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com