Vlada odobrila Opštini Budva refinansiranje kredita od dva miliona eura - Volim Podgoricu

Vlada odobrila Opštini Budva refinansiranje kredita od dva miliona eura

Vlada je odobrila budvanskoj Opštini refinansiranje postojećeg kredita vrijednog oko 2,06 miliona eura kod Komercijalne banke Budva, bez grejs perioda.

Opština Budva je početkom septembra tražila saglasnost Ministarstva finansija za kreditno zaduženje od 2,06 miliona eura zbog refinansiranja kredita kod Komercijalne banke Budva, navodi se u Informaciji o refinansiranju tog zajma, koju je Vlada usvojila prošle sedmice, prenosi Mina-business.

Iz Opštine Budva su objasnili da im je Komercijalna banka Beograd krajem jula 2009. godine odobrila dugoročni kredit od tri miliona eura. Opština se obratila Komercijalnoj banci Budva molbom za preuzmanje tog kredita od matične banke u Beogradu, kako bi se obezbijedilo smanjenje cijene zajma.

Predstavnici Opštine su saopštili da je Komercijalna banka Budva preuzela to kreditno zaduženje i da je sa njom u martu 2011. godine zaključen ugovor, a u decembru 2012. godine i aneks ugovora.

Opština je s namjerom da ponovo pokrene postupak za refinansiranje i reprogram kredita, donijela odluku o dugoročnom zaduživanju na iznos od 4,3 miliona eura, koliko je tada taj dug i iznosio.

Banka je u međuvremenu odlučila da prinudnim putem naplati više od polovine potraživanja, pa je u potpunosti naplaćen dospjeli dug.

“Otplata ostatka duga u iznosu od 2,06 miliona eura bila bi u 48 jednakih mjesečnih rata od po 42,84 hiljade eura, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,9 odsto. Kredit je ranije odobren sa kamatnom stopom od 11 odsto godišnje, grejs periodom od dvije godine i kapitalizacijom kamate u toku tog perioda“, navodi se u Informaciji.

Ministarstvo finansija je, uzimajući u obzir veliku opterećenost Opštine kreditnim obavezama, ali i činjenicu da će se kredit isključivo koristiti za refinansiranje postojećeg zajma i povoljnije uslove novog zaduženja, predložilo da se odobri refinansiranje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com