33 GODINE TE PLJEVLJA I dalje stub elektroenergetskog sistema

Termoelektrana  Pljevlja  u trideset i treću godinu rada i poslovanja ulazi sa uspješnim proizvodnim rezultatom, čime  je još jednom potvrđen strateški značaj ovog objekta za  stabilnost  crnogorskog elektroenergetskog sistema. Od početka godine TE „Pljevlja“ je isporučila 1.124 GWh  električne energije, što predstavlja 100 odsto od plana.

Nakon više od tri decenije ovaj proizvodni objekat i dalje opravdava  poziciju stuba elektroenergetskog sistema. Očekujemo da proizvodni plan bude realizovan , s obzirom na to da je već dostignuto ostvarenje godišnjeg plana od 80 odsto”,  navodi Luka Jovanović, direktor TE “Pljevlja”.  

Značaj ovog objekta  naročito dolazi do izražaja tokom hidrološki nepovoljnih godina, kakva  je  bila  2011. kada je ova elektrana ostvarila proizvodni rekord od 1452 GWh i podmirila čak 34,4 odsto od ukupnih crnogorskih potreba za električnom energijom. Od puštanja u pogon TE “Pljevlja” je prozvela oko  31.688 GWh električne energije.

Ovogodišnji remont je uspješno I na vrijeme realizovan, a vrijednost radova je iznosila oko 4,5 miliona eura. Kontinuirana ulaganja u ovaj objekat , koja su dostigla 50 miliona eura za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage I pouzdanosti rada Elektrane.

“Ovogodišnji  remont podrazumijevao je završetak  radova na dovođenju kapaciteta sistema rashladne vode na potreban nivo, kroz kondezator turbine, čime su obezbijeđeni uslovi za postizanje maksimalne snage Elektrane i u ljetnjim uslovima. U prethodnom periodu smo izvršili rekonstrukciju kotlovskog postrojenja , zamjenu rotora niskog pritiska, a modernizovan je i sistem upravljanja,  čime je snaga Elektrane podignuta sa instalisanih 210MW na mogućih 223MW i to pri istom utrošku i kvalitetu osnovnog proizvodnog inputa,”istakao je Jovanović.

Koncetracija čestica u dimnim gasovima , od završetka rekonstrukcije elektrofiltera, smanjena je na oko 30mg/Nm3 u prosjeku , što je  ispod standarda koji propisuju graničnu vrijednost od 50 mg/Nm3. Krajem prošle godine  realizovan je i važan projekat, vrijedan oko 8,2 miliona eura, kojim je  postignuta apsolutna stabilnost brane Maljevac.

Potrebno je  razmišljati u pravcu izgradnje silosa za skladištenje pepela, kao i stvaranja mogućnosti za njegovu upotrebu u industriji cementa za šta u Pljevljima postoje svi uslovi. Ovaj nus produkt rada termoelektrane moguće je koristiti i kao sirovinu za izradu podloge prilikom izgradnje  putne infrastrukture. Takve primjere imamo u značajnom broju razvijenih zemalja”, istakao je Luka Jovanović.

Termoelektrana trenutno zapošljava 195 radnika, a njihov  odgovoran odnos prema poslu  je garancija pouzdanog rada ovog objekta .

Termoelektranu čine upravo naši radnici, čija posvećenost zahtjevnim radnim obavezama zaslužuje punu pažnju javnosti, jer zahvaljujući njima i ovom objektu, elektroenergetski sistem opstaje kao stabilan, “ naveo je Jovanović.

 Povodom Dana TE,  Klub dobrovoljnih davalaca krvi Elektroprivrede Crne Gore je organizovao akciju putem koje je prikupljeno  29 jedinica životne tečnosti. Krv su dali zaposleni u TE „Pljevlja“, a njima se pridružio i jedan broj članova Kluba iz Direkcije EPCG u Nikšiću i distributivnog Regiona 7 sa sjedištem u Pljevljima.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close