Drugi blok TE Pljevlja riješava problem deficita struje - Volim Podgoricu

Drugi blok TE Pljevlja riješava problem deficita struje

Prvi blok Termoelektrane u Pljevljima mora biti ugašen najkasnije za osam godina, a kako sada stvari stoje do kraja 2019. biće izgrađen novi, drugi blok koji će Crna Gora definitivno postati energetski stabilna država.

Zanimljivo, oba bloka TE biće u funkciji do 2023. godine kada će prvi biti trajno stavljen van funkcije, pišu Dnevne novine.

Zajednički rad i prvog i drugog bloka mogao bi Crnoj Gori donijeti niz benefita. Prvi i najvažniji jeste višak električne energije koji bi odmah preko podmorskog energetskog kabla mogao biti ponuđen državama Evropske unije. Drugo, Crna Gora bi riješila dugogodišnji problem deficita struje. Takođe, sa izgradnjom drugog bloka biće otvorena i nova radna mjesta u Pljevljima, a sjever Crne Gore bi nakon više od tri decenije dobio proizvodni izvor koji bi zaustavio višemilionska osipanja iz naše države zbog deficita električne energije koji trenutno imamo.

Međutim, i pored činjenice da će zajednički raditi oba, prednost u radu će svakako imati drugi blok.

“Prvi blok radi do starta novoizgrađene jedinice TEP-II, a potom se uvodi u rezervu, i radi u zavisnosti od cijene električne energije na tržištu. Osnovni ograničavajući faktori za rad dvije jedinice u paralelnom režimu su količina uglja i ekološki problemi u postojećoj jedinici. Imajući u vidu da će nova jedinica biti mnogo veće energetske neto efikasnosti od postojeće, ona će svakako imati prednost u radu”, navedeno je u Analizi tehničkih parametara za novi blok Termoelektrane u Pljevljima.

I pored činjenice da se spekuliše kako drugi blok nije isplativ, dosadašnje studije pokazuju suprotno. Ono što je sigurno, novi energetski izvor u našoj državi će omogućiti stvaranje pretpostavki za konkurentno učešće Elektroprivrede na tržištu električne enegije i povećanje profitabilnosti termoenergetskog kompleksa Pljevlja. Zatim, drugi blok će osigurati energetsku nezavisnost države, a biće riješeni i ključni ekološki problemi sa kojima se Pljevlja već godinama susreću.

O koliko značajnom projektu je riječ pokazuje i činjenica da će se novi blok pozitivno odraziti i na privredu regiona, ali i individualni i društveni standard.

Zaključak ekonomske analize je jasan. Projekat je ekonomski prihvatljiv. Period povrata investicionih ulaganja je kraći od životnog vijeka projekta, neto sadašnja vrijednost (NPV) je pozitivna, interna stopa rentabilnosti (IRR) je veća od prosječne cijene izvora finansiranja, relativna neto sadašnja vrijednost (RNPV) je pozitivna.

Projektom bi bilo riješeno i zagrijavanje Pljevalja. Planirana toplifikacija grada će smanjiti emisiju štetnih gasova iz kotlarnica.

Ipak, najvažnije je da će trajno biti riješeni ekološki problemi u Pljevljima. Drugi blok će posjedovati novu tehnologiju čišćenja otpadnih gasova, što prvi blok nije imao.

“Zbog veće energetske efikasnosti, biće manje emisije ugljen dioksida u odnosu na postojeće stanje. Predviđena je i toplotna stanica (maksimalne snage 75 MWth) za obezbjeđenje toplotne energije za daljinsko grijanje grada, zbog čega ce se smanjiti zagađivanja vazduha iz individualnih ložišta”, istaknuto je u Analizi.

Kompanija Škoda Praha nedavno je saopštila da je spremna za gradnju drugog bloka Termoelektrane, koji će izgraditi za tri godine.

Česi su ponudili da Blok II TE snage 254 MW grade za 338,5 miliona eura. Godišnja prozvodnja električne energije bila 1.600GWh. Novi blok će odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštiti okoline prema svim direktivama Evropske unije.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com