Demokrate, Demos i URA: Ako DPS odbije razgovor, idemo u BOJKOT o opštenarodne proteste - Volim Podgoricu

Demokrate, Demos i URA: Ako DPS odbije razgovor, idemo u BOJKOT o opštenarodne proteste

Demokratska Crna Gora, DEMOS i Građanski pokret URA osudili su svako dizanje tenzija i pozvali vlast, organizatore protesta u Podgorici građane da doprinesu mirnom okupljanju u subotu, 24. oktobra.

“Znajući da je opravdano nezadovoljstvo velikog broja građana stanjem u zemlji, riješeni smo da se svim demokratskim sredstvima borimo za bolju Crnu Goru. Sada je neophodno djelovati hladne glave. Uvjereni smo da u Crnoj Gori ima dovoljno mudrosti da se iz evidentne krize izađe na miran i demokratski način”, poručili su u ta tri politička subjekta.

Oni su pozvali čelnike svih relevantnih političkih subjekata da sjednu za sto i u razumnom roku zajedno postignu saglasnost oko uslova za organizovanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji Crne Gore.

“Ne bi bilo prvi put da se jedan takav konsenzus postigne i van institucija, odnosno na demokratskom forumu svih relevantnih političkih subjekata. Tražimo da u njemu posreduju predstavnici međunarodne zajednice, prije svega EU sa kojom je Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, u ugovornom odnosu. Formiranje Vlade narodnog jedinstva, koja bi organizovala izbore, ne bi značilo zaustavljanje integracije Crne Gore u EU niti prekinulo sporovođenje ostalih međunarodnih obaveza”, stoji u saopštenju.

Ukoliko DPS odbije dijalog i ne pokaže spremnost da se postigne sporazum, u DEMOSU, URA-i Demokratskoj Crnoj Gori kažu da će to nužno voditi jedinoj preostaloj reakciji opozicionih snaga – od bojkota institucija sve do organizovanja zajedničkih, koordiniranih, planskih, demokratskih, masovnih i nenasilnih građanskih demonstracija, u zajedničkoj akciji sa sindikatima, studentskim organizacijama, predstavnicima civilnog sektora i drugim društvenim asocijacijama”

“Očekujemo od naših prijatelja iz međunarodne zajednice, i sa istoka i sa zapada, da nijednim slovom ili potezom ne doprinose oživljavanju starih ili stvaranju novih podjela u Crnoj Gori. Nama su interesi građana najvažniji”, poručeno je u saopštenju.

Demokrate, DEMOS i URA su istakli da će istrajati na građanskom miru i stabilnosti jer to, kako navode, predstavlja vrhunske vrijednosti za koje se zalažu.

“Te vrijednosti ne bi smjeli da poljuljaju i dovedu u pitanje bilo čiji kratkoročni partijski interesi. Iako smo svjesni da su skoro svi demokratski standardi nebrojeno puta, za ovih četvrt vijeka, bili pogaženi kada je to nalagao interes pojedinaca i krugova na i oko vlasti postavljene “sa ulice”, koja je građane povukla u siromaštvo gazeći im dostojanstvo, uvjereni smo da na demokratski način, putem slobodnih izbora, Crna Gora treba da nađe izlaz iz političko-institucionalne, ekonomsko-socijalne, bezbjednosne i moralne krize”, navedeno je u saopštenju ta tri politička subjekta.

Njihov osnovni cilj i pokretački motiv je, dodaju, građanska, prosperitetna, demokratska i evropska Crna Gora. Izbore koje bi organizovao DPS nikad neće smatrati ni približno fer i slobodnim, niti će, kako su rekli, učestvovati na izborima u takvoj režiji i po dosadašnjim pravilima.

Demokrate, DEMOS i Građanski pokret URA podsjećaju da su odlučni da ni prije ni nakon izbora ne ulaze u bilo kakav aranžman sa DPS-om.

 

1 komentar

  1. I’m impressed, I must say. Really rarely must i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve got hit the nail within the head. Your thought is outstanding; the thing is something which inadequate persons are speaking intelligently about. I will be very happy i always stumbled across this during my find something about it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com