Đukanović: Crna Gora nije u krizi, ovo je jedna od boljih postreferendumskih godina - Volim Podgoricu

Đukanović: Crna Gora nije u krizi, ovo je jedna od boljih postreferendumskih godina

Crna Gora nipošto nije u krizi, ovo je jedna od boljih postreferendumskih godina, poručio je premijer Milo Đukanović.
Đukanović je, komentarišući proteste i zahtjeve Demokratskog fronta DF, ponovio da ni on, ni Vlada Crne Gore ne planiraju da podnesu opstavku. To bi, kako objašnjava, bio čin neodgovornosti prema građanima Crne Gore koji su Vladi poklonili povjerenje.

“Neko ko je manje društveno odgovoran ima pravo da pokreće takve inicijative. Vlada je zasijedala i odgovorila na zahjtev DF-a. Kazali smo da zahtjev za smjenu Vlade smatramo nedemokratskim i neustavnim, te da im nećemo izaći u sustret”, kazao je Đukanović u emisiji “U centar” na Televiziji Crne Gore.

Što se tiče drugog zahtjeva DF-a za održavanje fer, slobodnih i demokratskih izbora, Đukanović je rekao da se za Vladu podrazumijeva da je aktuelno izborno zakonodastvo važeće dok se ne donese novo.

Đukanović smatra da protesti opozicije podsjećaju na one održane prije 20, 10 i sedam-osam godina u Crnoj Gori.

“Rekao bih da su tada bile šetnje sa istom temom, političkom retorikom, i sa mnogo istih lica. Neki bi reklida je vrijeme stalo na 14. januar 1998. Međutim, vrijeme nije stalo, stalo je samo za organizatore protesta. Problem svih njih je što ne shvataju da je Crna Gora odmakla od tog vremena. Ostala je ona matrica iz tog vremena, isti su pomagači iz regiona, mediji i luzeri koji se glasnu da bi bili mirođija u čorbi i da bi profitirali”, naglasio je premijer.

On je kazao da globalna kriza ne može ostaviti bez posljedica niti jednu politiku, pa ni Crnu Goru. Međutim, Đukanović je ubijeđen da oni koji izriču ocjenu o krizi u državi ne misle na ekonomsku. On smatra da je 2015. godina jedna od najuspješnijih kroz koje je Crna Gora prošla.

“Ovo je godina u kojoj ćemo ostvariti najvažniji cilj poslije obnove nezavisnosti, a to je poziv u NATO. Otvorili smo najviše poglavlja na putu ka EU, do kraja godine ćemo sigurno otvoriti još dva, a nadam se da ćemo u idućoj godini otvoriti sva poglavlja i krenuti sa procesom njihovih zatvaranja. To je put ka drugom velikom cilju, a to je ulazak u EU. Treći ostvareni cilj je rast ekonomije od preko četiri odsto. I četvrto, pokrenuli smo jedne od najvećih razvojnih projekata kao što je gradnja auto-put. Na ovim ocjenama temeljim stav da Crna Gora nije u krizi već da se vrlo dinamično približava svojim ciljevima”, dodao je Đukanović.

On traži da opozicionari iznesu makar jednu ocjenu i argument koji bi potkrijepio stav da je Ustav suspendovan. Prema njegovim riječima, Crna Gora je stabilna država koja ima razvijen i konzistentan ustavno-pravni sistem.

Đukanović smatra da je više motiva i ciljeva sublimirano u zahtjevima DF-a zbog kojih je taj politički savez organizovao proteste. Oni se, naglašava, svode na pokušaj osporavanja državnog suvereniteta, crnogorskog statusa nezavisnosti i prava da sami upravljamo budućnošću.

“Ključni motiv protesta je prepreka integracijama. Organizatori žele da suspenduju naša ostvarenja na putu evropskih i evro-atlanskih integracija. Ali glavni problem vide u crnogorskoj nezavisnosti, jer je Crna Gora 2006. preuzela odgovornost za svoju budućnost. Nakon što bi suspendovali naš put u NATO doveli bi u pitanje i status nezavisne Crne Gore. Oni žele da Crnu Goru prinesu na žrtvenik starije jugoslovenske braće. Ja mislim da bi to bilo ubistvo Crne Gore”, kazao je Đukanović.

Izjavu funkcionera DF-a Andrije Mandića da je prošle subote napustio državu iz straha, premijer naziva bestidnom lažju.

“Kada se protest održavao u centru Podgorice sjedio sam na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Lider DF-a je iznio takvu laž kako bi izazvao paniku kod jednog dijela javnosti. Ta bomba je eksplodirala u njegovim rukama”, kazao je on.

Izbori kao rasplet

Rasplet trenutnih događaja Đukanović vidi u izborima. On je, kako kaže, spreman da razgovara sa opozicijom.

“Naš interes je da vlast izabrana na sljedećim izborima bude lišena svih sumnji. Bilo bi sljepilo ne pretpostaviti da postoji puno ljudi koji su nezadovoljni svojim statusom. Logično je i prirodno da žele da vide brži napredak, nego što se realno ostvaraju”, dodao je on.

Đukanović vjeruje samo u scenario institucionalnog rješenja trenutne situacije. U susprotnom bi, smatra, prestala da postoji država.

“Mislim da postoji institucionalni scenario u kom treba voditi dijalog o svim pitanjima koja opterećuju društveni i politički život naših građana. Jedino na taj način ćemo doprinijeti da vlast bude kredibilnija, autoritativnija i fokusiranija na probleme društva”, dodao je premijer.

On smatra da policija nije prekoračila ovlašćenja prilikom uklanjanja bine i šatora sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, naprotiv.

“Strogo smo poštovali procedure. Nakon što su se stekli svi zakonski uslovi i kad smo vidjeli da demonstranti žele da tu ostanu još godinu, odlučili smo da uradimo ono na šta nas obavezuju zakoni i obaveza prema većini građana Podgorice. Način na koji je izvedena akcija uklanjanja bine i šatora je, po mom mišljenju, bio apsolutno nenasilan i sa minimalnom intervencijom policije”, istakao je Đukanović.

Đukanović naglašava da je DF-u potrebna slika Crne Gore na granici građanskog rata. Odbacuje navode organizatora protesta da je vlast poslala grupu huligana kako bi izazvala nerede na ulicama Podgorice.

“Te tvrdnje ne korespondiraju sa činjeničnim stanjem. Kako vlasti, koja je naložila da policija reaguje sa minimalnim ovlašćenjima, može da odgovara da izaziva incidente na ulicama Podgorice. Riječ je o poganom jeziku, brutalnoj neistini koju može da iznese samo onaj ko Crnu Goru ne doživljava svojom državom”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, policija odgovorno obavlja posao na liniji zadatka kojeg je dobila od države.

“Država je pokazala demokratski kapacitet, ne cjepidlačeći oko formalnosti, želeći da pokaže da je ovo zemlja u kojoj se politička različitost može izraziti na najrazličitije načine”, rekao je Đukanović.

Svaka pukotina u sistemu inspiracija opoziciji

Đukanović je ubijeđen da koalicija sa Socijaldemokratskom partijom SDP može istrajati do raspisivanja novih izbora i dodaje da je ta stranka pokazala odgovornost prema državnim interesima.

“Postoji odgovornost među svim činiocima vladajuće koalicije da u ovom sastavu sačekamo pozivnicu za NATO. I DPS i SDP, Bošnjaci, albanske partije, HGI i Pozitivna doživljavaju to kao najvažniji nacionalni interes”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, opozicija pokušava da iskoristi neslaganja u vladajućoj koaliciji kako bi lakše došla do ostvarivanja svojih ciljeva.

“Svaka pukotina u sistemu predstavlja inspiraciju onima koji žele da je iskoriste za ostvarivarenje svojih interesa, onima koji razmišljaju nasilno i koji bi produbili tu pukotinu da bi vaninstitucionalno ostvarili svoje ciljeve”, rekao j premijer.

Vlada, dodaje on, treba da bude stavilna i da dovede do ostvarenja najvažnijeg državnog cilja-ulaska u NATO.

“Poslije je tehničko pitanje da li će izbori biti u februaru, maju ili u septembru. Treba se potruditi da se oko tog pitanja postigne najširi konsenzus”, poručio je Đukanović.

Premijer je rekao i da sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nije razgovarao o koaliciji sa SDP-om. Smatra i da trenutna politička klima neće poljuljati mišljenje zemalja članica Alijanse o Crnoj Gori.

“Ukoliko se opozicija bude držala maksime o mirnim protestima, članiceNATO-a neće promijeniti mišljenje o Crnoj Gori. Svi osjećamo odgovornost prema onome što je budućnost Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com