“Ekonomski samostalna žena se osjeća sigurno, nezavisno, slobodno“ - Volim Podgoricu

“Ekonomski samostalna žena se osjeća sigurno, nezavisno, slobodno“

Ekonomski razvoj društva stvara preduslove za aktiviranje ženskih resursa, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, koje u tranzicionim ekonomijama predstavljaju motor razvoja, ocijenila je načelnik Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović.

Pejović je na Sajmu malih i srednjih preduzeća, poslovnih usluga i ženskog preduzetništva, koji se održava u Budvi, kazala da ekonomski položaj žena, kao jedan od prioritetnih zadataka politike rodne ravnoravnosti, ima poseban značaj u razvoju crnogorskog društva.

“U mnogim zemalja, pa i u našem slučaju, socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti“, navela je Pejović, prenosi Mina-business.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazala da je ekonomski jaka žena, ona koja sebe ostvaruje, osviješćuje i ojačava.

“Ekonomski samostalna Žena se osjeća sigurno, nezavisno, slobodno“, rekla je Pejović.

Prema njenim riječima, Crna Gora prepoznaje značaj uloge žene u svom društvu i s tim u vezi jača njenu ulogu postavljajući u fokus svog djelovanja aktivnosti koje će pomoći ženi da bude vidljivija u javnom i političkom životu, ekonomski snažnija i zaštićena od nasilja.

“Crna Gora ima dobre zakone koji regulišu tu oblast, osnovni zakon – Zakon o rodnoj ravnopravnosti, zatim ostale antidiskriminacione zakone i strateška dokumenta, među kojima je svakako važno pomenuti nedavno usvojenu Strategiju razvoja ženskog preduzetništva, kao i Plan aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti“, saopštila je Pejović.

U Crnoj Gori, kako je dodala, značajan potencijal od 50,2 odsto stanovništva čine žene.

“Jedno od najvažnijih opredjeljenja na nacionalnom nivou je poboljšanje ekonomskog položaja žene u našem društvu i to je izdvojeno kao posebna oblast gdje treba djelovati u narednom periodu u cilju unaprijeđenja ukupnog položaja žena u našoj zajednici“, rekla je Pejović.

Ona je posebno navela položaj seoskih žena, jer njihov rad uglavnom nije plaćen i društveno vrijednovan, iako žene skoro u potpunosti obavljaju poslove značajne za održavanje seoskog domaćinstva i preživljavanje višegeneracijske porodice.

“U predstojećem periodu, naše aktivnosti biće usmjerene ka uspostavljanju povoljnih modela sistema kreditiranja, uvođenju poreskih olakšica u prvim godinama poslovanja i obezbijeđivanju lakšeg pristupa proceduri i registraciji biznis planova svim zainteresovanim ženama“, poručila je Pejović.

Ona je podsjetila da je ravnopravnost žena i muškaraca neodvojivi dio korpusa ljudskih prava i da predstavlja ključni faktor reformskih procesa koji podrazumijevaju unaprijeđenje položaja žena u svim oblastima privatnog i javnog života.

“Opredjeljujući se za put evropskih i evroatlanskih integracija, kao okvir za ukupni demokratski i ekonomski razvoj zemlje, Crna Gora preduzima sve neophodne aktivnosti u cilju postizanja pune ravnopravnosti žena i muškaraca u društvu i time istovremeno obezbeđuje svoj politički, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj“, zaključila je Pejović.

2 komentara

  1. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a great job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

  2. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com