“Ekonomski samostalna žena se osjeća sigurno, nezavisno, slobodno“

Ekonomski razvoj društva stvara preduslove za aktiviranje ženskih resursa, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, koje u tranzicionim ekonomijama predstavljaju motor razvoja, ocijenila je načelnik Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović.

Pejović je na Sajmu malih i srednjih preduzeća, poslovnih usluga i ženskog preduzetništva, koji se održava u Budvi, kazala da ekonomski položaj žena, kao jedan od prioritetnih zadataka politike rodne ravnoravnosti, ima poseban značaj u razvoju crnogorskog društva.

“U mnogim zemalja, pa i u našem slučaju, socijalna politika jačanjem ekonomskog položaja žena kroz razvoj ženskog preduzetništva traži izlaz iz nezaposlenosti“, navela je Pejović, prenosi Mina-business.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazala da je ekonomski jaka žena, ona koja sebe ostvaruje, osviješćuje i ojačava.

“Ekonomski samostalna Žena se osjeća sigurno, nezavisno, slobodno“, rekla je Pejović.

Prema njenim riječima, Crna Gora prepoznaje značaj uloge žene u svom društvu i s tim u vezi jača njenu ulogu postavljajući u fokus svog djelovanja aktivnosti koje će pomoći ženi da bude vidljivija u javnom i političkom životu, ekonomski snažnija i zaštićena od nasilja.

“Crna Gora ima dobre zakone koji regulišu tu oblast, osnovni zakon – Zakon o rodnoj ravnopravnosti, zatim ostale antidiskriminacione zakone i strateška dokumenta, među kojima je svakako važno pomenuti nedavno usvojenu Strategiju razvoja ženskog preduzetništva, kao i Plan aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti“, saopštila je Pejović.

U Crnoj Gori, kako je dodala, značajan potencijal od 50,2 odsto stanovništva čine žene.

“Jedno od najvažnijih opredjeljenja na nacionalnom nivou je poboljšanje ekonomskog položaja žene u našem društvu i to je izdvojeno kao posebna oblast gdje treba djelovati u narednom periodu u cilju unaprijeđenja ukupnog položaja žena u našoj zajednici“, rekla je Pejović.

Ona je posebno navela položaj seoskih žena, jer njihov rad uglavnom nije plaćen i društveno vrijednovan, iako žene skoro u potpunosti obavljaju poslove značajne za održavanje seoskog domaćinstva i preživljavanje višegeneracijske porodice.

“U predstojećem periodu, naše aktivnosti biće usmjerene ka uspostavljanju povoljnih modela sistema kreditiranja, uvođenju poreskih olakšica u prvim godinama poslovanja i obezbijeđivanju lakšeg pristupa proceduri i registraciji biznis planova svim zainteresovanim ženama“, poručila je Pejović.

Ona je podsjetila da je ravnopravnost žena i muškaraca neodvojivi dio korpusa ljudskih prava i da predstavlja ključni faktor reformskih procesa koji podrazumijevaju unaprijeđenje položaja žena u svim oblastima privatnog i javnog života.

“Opredjeljujući se za put evropskih i evroatlanskih integracija, kao okvir za ukupni demokratski i ekonomski razvoj zemlje, Crna Gora preduzima sve neophodne aktivnosti u cilju postizanja pune ravnopravnosti žena i muškaraca u društvu i time istovremeno obezbeđuje svoj politički, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj“, zaključila je Pejović.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close