Na današnji dan proglašen Ustav Crne Gore: Neka je vječna parlamentarna demokratija - Volim Podgoricu

Na današnji dan proglašen Ustav Crne Gore: Neka je vječna parlamentarna demokratija

Na današnji dan 2007. godine poslanici u Skupštini Crne Gore jednoglasno su osvojili Odluku o proglašenju novog Ustava, prvog nakon obnove državne nezavisnosti, podsjećaju iz kabineta predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića u susret 110 godina crnogorske ustavnosti i 31. oktobra – Dana parlamentarizma.

“Ustavom je sačinjeno temeljno pravno dobro za sva druga stvaranja u našoj domovini. Njime su zaštićene demokratske institucije i vladavina prava je trasirana kao model crnogorskog življenja. Multietnički sklad stvoren mudrošću vjekova zaštićen je modernim standardima ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Put do novog Ustava započet je 2003. godine kada je Skupština formirala Savjet za ustavna pitanja iz reda profesora Univerziteta Crne Gore. Tada je počela i saradnja sa Venecijanskom komisijom, konsultativnim tijelom Savjeta Evrope za demokratiju putem prava.

Decembra 2006. saopšteni su stavovi Venecijanske komisije o ekspertskoj verziji novog ustava Crne Gore i ocjena – “u Crnoj Gori postoji spremnost za širok dogovor o suštinskim pitanjima novog Ustava”. To je potvrđeno u februaru 2007. godine potpisima većine parlamentarnih partija i Vlade Crne Gore sedam temeljnih principa Savjeta Evrope za novi Ustav.

Juna 2007. izrađeno je mišljenje Komisije na Nacrt Ustava sa preporukama koje su i kroz pedeset pet dana javne rasprave na kvalitetan način ugrađene u tekst Ustava.

“Ustavom iz 2007. građanin je postao nosilac suvereniteta u Crnoj Gori, čime je naša država iskoračila u 21. vijek i ispred drugih na Balkanu. Najviši pravni akt naše države je zaokružio i institucionalno njenu nezavisnost, obnovljenu 21. maja 2006. godine, otvorivši procese ukupne demokratizacije društva temeljenog na građaninu”, ističe se u saopštenju.

Ustav Crne Gore je ustavio vlast i moć, te time stvorio prostor svim činiocima vlasti i sistema da kroz institucije vode procese bazirane na demokratiji i izbornom legitimitetu.

Posljednje izmjene Ustava Crne Gore u oblasti sudske vlasti i tužilaštva su dodatno dale nezavisnost i snagu polugama sistema koje su ključne u čuvanju i snaženju temelja naše države – vladavini prava.

“Skupština Crne Gore je u važnim političkim trenucima za našu državu dokazala da je snažna institucija demokratije. Ne samo usvajajući Ustav, već braneći ga i donoseći važne odluke, kontrolišući vlast, otvarajući svoja vrata civilnom društvu i građanima, što je kontinuirano prepoznato od strane Evropske komisije u njenim Izvještajima, od strane Venecijanske komisije i sa brojnih adresa međunarodne zajednice. Neka je vječna Crna Gora, neka je vječna parlamentarna demokratija u njoj”, zaključeno je u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com