VLADA: Predložićemo da se taksa na gorivo uvede zakonom - Volim Podgoricu

VLADA: Predložićemo da se taksa na gorivo uvede zakonom

Vlada će zakonom predložiti uvođenje takse za gorivo, jer je ustavni sud nedavno proglasio neustavnom dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kazao je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Vlada je 16. aprila donijela dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.

Ustavni sud je 14. oktobra proglasio neustavnom dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.

Marković je Televiziji Vijesti rekao da je Ustavni samo konstatovao da taksa nije uvedena na valjan pravni način.

“Mi ćemo to uraditi zakonom“, poručio je on.

Upitan da prokomentariše to što je Vlada nesuatvno od građana uzela skoro devet miliona eura, Marković kazao da izvršna vlast nije uzimala pare građanima, već da je taksa uvedena na osnovu Uredbe.

“Ona je proglašena neustavnom i Vlada će potpuno poštovati odluku Utsavnog suda“, rekao je on.

Marković je podsjetio da nije prvi put da neki prvani akt, uredba ili zakon budu proglašeni neustavnim i da Vlada to ispravi.

“Ali želim da kažem da te pare nisu pokradene, one su otišle u budžet, tačno za namjenu za koju su predviđene: 0,5 odsto ide za auto-put i to je od interesa za građane, dakle njima se vraća a 0,2 odsto ide za reprezentativni sport”, podsjetio je Marković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com