Mirnim i nestranačkim protestima do formiranje prelazne Vlade - Volim Podgoricu

Mirnim i nestranačkim protestima do formiranje prelazne Vlade

Stotinu dvadeset pet relevatnih crnogorskih subjekata i građana potpisalo je protestni memorandum kojim apeluju na mirne, nestranačke, nadasve građanske proteste u cilju promjenje političke situacije i demokratizacije crnogorskog društva, koji će biti održani sjutra u Podgorici. Poručuju građanima da ne dozvole rušenje ustavnog poretka i da zahtijevaju formiranje Vlade narodnog jedinstva i organizovanje prvih slobodnih i fer izbora.

Oni su protestni memorandum uputili državnom vrhu Crne Gore i svim nosiocima javnih službi, svim partijskim vođama, sindikatima, nevladinim organizacijama, udruženjima građana, medijima, stranoj i domaćoj javnosti, a njime pozivaju na odbranu Crne Gore, njenog mira, državnosti i republikanskog uređenja, kao i ljudskih i građanskih prava svih nas nevezano za političke, ideološke, identitetske i druge razlike.

Građani, kako su poručili, odlučno protestuju protiv nasilnog rasturanja mirnih građanskih protesta u subotu, 17. oktobra i policijskog nasrtaja na građane i njihove poslanike, čime je, ocjenjuju, na najgrublji način udareno na Ustav i republikanski poredak Crne Gore.

“Protiv poricanja i zloupotrebe građanskog, nestranačkog, karaktera protesta koji su zatim uslijedili u nedjelju, 18. oktobra, od ma koje političke partije, ma kog medija i ma koje interesne skupine, u ma koje svrhe osim odbrane Crne Gore i prava njenih građana. Protiv neodgovornog postupanja svih političkih aktera i vlasti i opozicije koji su proteklih dana građanski, nestranački karakter protesta zloupotrijebili za uske partijske ili druge partikularne interese ili u svrhu destabilizacije Crne Gore i stvaranja građanskih nemira”, ističe se u memorandumu.

Poručuju da protestuju protiv pozivanja na nerede, sukobe, nasilje i građanski rat- dolazili takvi pozivi od vlasti, opozicije, partijskih vođa, medija, interesnih skupina ili pojedinačnih građana.

“Protiv svih krvomutnika koji su proteklih dana, optužujući građane Crne Gore da svojim protestom vraćaju Crnu Goru u vrijeme predreferendumskih nacionalnih podjela, sami svojom nacionalistiĉkom i kulturfašističkom retorikom širili laži, mržnju, smutnju i nemir među građane Crne Gore”, ističu građani..

ističu da protesti moraju biti građanski, mirni i nenasilni.

“Protesti moraju biti u odbranu Ustava i republikanskog uređenja Crne Gore. Protesti moraju biti demokratski i u odbranu ljudskih prava i građanskih sloboda”, naglašeno je u memorandumu.

Stoga, apeluju na građane Crne Gore da u subotu, 24. oktobra, ne dozvole rušenje ustavnog poretka i da zahtijevaju formiranje Vlade narodnog jedinstva i organizovanje prvih slobodnih i fer izbora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com