Proširena istraga: Žarka Pavićevića terete i za štetu nanijetu Pošti - Volim Podgoricu

Proširena istraga: Žarka Pavićevića terete i za štetu nanijetu Pošti

Specijalno tužilaštvo proširilo je istragu protiv bivšeg predsjednika opštine Bar Žarka Pavićevića i na predmet u kojem je Pošta Crne Gore oštećena za 2,5 miliona eura, saznaju Dnevne novine.

Istraga je proširena na osnovu tužbe koju je Pošta Crne Gore podnijela protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koja je bila u vlasništvu Pavićevića i barske kompanije USEFA, koji nijesu poštovali ugovor o zajedničkoj izgradnji stambenoposlovnog prostora i time Pošti nanijeli 2.500.000 eura štete. Prema navodima tužbe, osim Pavićevića, za sumnjive poslove terete se i stečajni upravnik Zoran Senić, notar Zoran Škopelja i vlasnik barske kompanije USEFA, ruski državljanin Anaid Džahalalov.

Pošta Crne Gore je još 2008. godine sa ZIB-om sklopila ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog prostora na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Bara. Tim ugovorom Pošta je, uz saglasnost ministarstava finansij a i telekomunikacija, uložila državno zemljište kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambenoposlovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura. Krajem 2011. godine, međutim, Pavićević “uvodi u posao” Rusa Anaida Džahalalova, vlasnika kompanije USEFA, sa kojim sklapa ugovor o zajedničkom ulaganju, ali o tome nije obavijestio menadžment Pošte.

Do početka 2013. godine ZIB je izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta, međutim, sredinom iste godine Atlas banka podnosi Privrednom sudu u Podgorici prijedlog za uvođenje stečaja u ZIB-u zbog duga od 800.000 eura, nakon čega Pavićević ZIB-ovu aktivu prenosi na kompaniju USEF-a. Time je sav investicioni projekat zIb prenio na USEFA-u, naročito kroz notarski zapis i ugovorom o regulisanju međusobnih odnosa samo 60 dana prije otvaranja stečaja.

ZIB, kojem su ostali samo minusi, 6. novembra 2013. godine ušao je u stečaj. Prema navodima tužbe, stečajni upravnik Zoran Senić Poštu stavlja u treći red potraživanja, a prioritet daje USEFA, kojoj priznaje pravo vlasništva na 49 stambeno-poslovnih jedinica. Isti stečajni upravnik Pošti priznaje pravo nad 329 metara kvadratnih stambenoposlovnog prostora koji, međutim, još nije izgrađen.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com