Rudnici boksita: U penziju ide 107 rudara - Volim Podgoricu

Rudnici boksita: U penziju ide 107 rudara

Najkasnije do kraja mjeseca, 107 radnika Rudnika boksita, koji su se prijavili za socijalni program, steći će uslove za odlazak u penziju.

Ti rudari očekuju da već narednog mjeseca prime prve penzije, a stečajna uprava Boksita će im do tada od prodaje imovine platiti povezivanje staža, od uvođenja stečaja dosad, piše Dan.

Vlada je toj grupi radnika, shodno odluci od prije nekoliko mjeseci po obračunatim platama povezala staž od sredine 2009. godine do novembra 2013. kada je u preduzeće uveden stečaj, i za te potrebe iz budžeta izdvojeno 1,26 miliona eura. Bivši predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović, koji je jedan od budućih penzionera, Danu je kazao da od Skupštine očekuju da se izjasni o njihovom zahtjevu za otpremnine.

„Obratili smo se svim poslaničkim klubovima zahtjevom da se donese odluka da radnici Boksita koji će otići u penziju dobiju i otpremnine. Prema zaključcima parlamenta od prije dvije godine, jednak tretman u ostvarivanju radničkih prava treba da imaju zaposleni u Rudnicima i Kombinatu aluminijuma. Ali nakon toga je donesena druga odluka po kojoj su rudari u odnosu na kolege iz KAP-a diskriminisani“, rekao je Bojanović.

Prosječna otpremnina za radnike Boksita koji budu napuštali radna mjesta iznosiće 13,3 hiljade eura. Taj novac, prema sadašnjim podacima, rekao je predsjednik Sindikata radnika Boksita Ilija Đilas dobiće 17 radnika te firme.

„Uz 107 radnika koji će otići u penziju, za socijalni program prijavilo se i dodatnih 17 koji nemaju uslov za penzionisanje. Pošto prijavljivanje za socijalni program traje do kraja godine, taj broj nije konačan i mi očekujemo da se još radnika izjasni da želi da napusti preduzeće“, kazao je Đilas.

Uniprom metali, firma Veselina Pejovića, u narednim danima sa Privrsdnim sudom potpisaće ugovor o kupovini imovine Rudnika boksita za šta će platiti 5,39 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com