DEMOKRATE: Podržaćemo tehničku vladu, ako to bude dio opozicionog dogovora - Volim Podgoricu

DEMOKRATE: Podržaćemo tehničku vladu, ako to bude dio opozicionog dogovora

Izvor svekolike krize u Crnoj Gori jeste Đukanovićevo shvatanje vlasti kao moći da se čini zlo, bilo kroz brutalnu primjenu policijske sile, o čemu svjedoče užasavajuće slike sa ulica Podgorice u noći 24.oktobra, bilo kroz institucionalnu destrukciju, o čemu svjedoči dramatično prekoračenje svih rokova za implemetaciju izbornog zakonodavstva, saopštio je potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

Momo Koprivica

“U složenoj političkoj situaciji koja nalaže ozbiljnost i odgovornost, kratka pamet ne može dati dugoročna rješenja. Vrijedno je napomenuti sve političke subjekte, naročito opozicione na kojima je posebna moralna odgovornost prema svojim biračima, na misao velikog pravnika Gustava Radbruha da je „elegantnost rešenja vrlo često varljiv simptom za efikasnost tog rešenja”, navodi Koprivica.

Politička rasprava, kaže, ne smije prerasti u vašar jalovih zađevica i poskočica.

“Ofiranje političkih ustanova kao što su Parlament, opozicija i političke partije višestruko odgovara Đukanoviću. Prvo, da bi se stvorio metež izvan kojeg će ostati aktuelni šef izvršne vlast. Drugo, da bi Đukanović i de facto na jednostavan način ostao izvorište i utočište svekolike vlasti, kao što istorija registruje takve situacije i nakon zloglasnih isceniranih požara u institucijama narodnog predtavništva, nakon čega je izvršna vlast ostajala nesputana i razobručena. Treće, da bi zbog režimskih manipulacija o ugroženoj stabilnosti države i stanja državne nužde zakoni morali da zaćute i da tako Đukanović lakše ogradi i očuva svoje ekskluzivno mjesto neograničene vlasti i monopola fizičkog nasilja”, navodi Koprivica.

On smatra da bi podsticaj evropskih institucija u pravcu rješavanja duboke političke krize u Crnoj Gori, uz poštovanje autonomije domaćih političkih činilaca, doprinio svakom subjektu da uvidi da je zajednički interes pošten izborni sistem i ambijent koji garantuje slobodu svih od tuđe samovolje, ako se želi da EU računa na Crnu Goru kao zemlju slobode, pravde i stabilnosti.

“Odavno se zna da cilj posrednika nije utvrđivanje krivice niti nametanje rješenja, već doprinos postizanju rješenja, prihvatljivog za sve. Da medijacija nije suđenje jasno je svima, osim minornim udvoričkim političkim subjektima, željnim razdora, suđenja i sudišta, što ne čudi imajući u vidu njihovu davnašnju pretenziju da u Crnoj Gori ozvaniče zločin uvrede veličanstva i zakon o uvredi veličanstva (lex maiestatis), ne bi li se sudilo za riječ kritike na račun poslednjeg evropskog samodršca, a njihovog političkog patrona”, smatra Koprivica.

Kako dodaje, vršenje vlasti ne daje pravo na odriješene ruke, a izborni sistem ne smije biti prepušten hiru onih koji su trenutno na vlasti.

“Demokrate neće učestvovati na izborima koje će režirati DPS po ozloglašenoj praksi, a iskazujemo spremnost da podržimo formiranje tehničke vlade, ako to bude dio opozicionog dogovora. Nesrećna je ona država u kojoj je nasilje temelj državnog života. Dijalog ukida pravo na premoć, ma kakvu i ma čiju, i uvodi državu i društvo u razuman okvir. Spremnost svih na dijalog konsoliduje državu i daje znak da u Crnoj Gori niko ne sanja ono što se čulo na našem kontinentu prije osam decenija: „ Tamo gdje smo mi, nema mjesta za druge“, zaključuje Koprivica.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com