MUP: Nije tačno da državljanstvo dobijaju lica s potjernica - Volim Podgoricu

MUP: Nije tačno da državljanstvo dobijaju lica s potjernica

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na analizu Centra za građansko obrazovanje “Jednake mogućnosti za sve – Počasno državljanstvo”, sa tvrdnjom da se u analizi “navodi nekoliko netačnih i paušalnih ocjena”:

– Na osnovu člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu (“Sl.list CG”, br. 13/08, 40/10, 28/11, 46/11 i 20/14), od početka primjene 05. 05. 2008. do 01. 10. 2015. godine, ukupno je 206 lica steklo prijemom crnogorsko državljanstvo. Taj član propisuje prijem lica u crnogorsko državljanstvo ukoliko je to od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore. Ne postoji poseban institut ekonomskog državljanstva.

Netačno je da su predsjednici Vlade Crne Gore (kojih je u tom periodu bilo dva, a ne jedan kako navode u CGO-u) predložoli 195 lica za prijem u crnogorsko državljanstvo po članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, već je njihovih bilo 26 predloga.

Takođe, netačna je tvrdnja da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u postupku prijema u crnogorsko državljanstvo, za lica koja državljanstvo stiču po članu 12, ne sprovodi postupak provjere. Za sva ova lica se vrše provjere da li postoje smetnje iz razloga bezbjednosti koju sprovodi nadležni državni organ – Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), kao i provjere da li je za licem raspisana međunarodna potjernica, o čemu postoje dokazi u predmetima.

Netačna je i tvrdnja da na desetine hiljada građana čeka na dobijanje crnogorskog državljanstva. Od početka primjene Zakona o crnogorskom državljanstvu zaključno sa 01.10.2015. godine, Ministarstvu unutrašnjih poslova je ukupno podnijeto 33.389 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. U ovom periodu ukupno je riješeno 32.546 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Od ukupno riješenih zahtjeva 26.532 je pozitivno riješeno, odbijeno je 2.235 zahtjeva, obustavljen postupak za 2.774 zahtjeva, odbačeno 984 zahtjeva i prekinut postupak u 21 slučajeva. Na dan 01.10.2015.godine, u Ministarstvu ima 843 neriješenih zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, od toga su izdate 442 garancije, tako da se u radu nalazi 401 zahtjev.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća da je podatke o sticanju crnogorskog državljanstva po članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu već dostavilo poslanicima u Skupštini Crne Gore, pojedinim NVO, medijima, ta da nema problem da ih ponovo dostavi svima koji ih žele kako bi se izbjeglo plasiranje netačnih informacija u javnost.”, navodi se u regaovanju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com