Svaki Crnogorac godišnje pojede 77 kila mesa - Volim Podgoricu

Svaki Crnogorac godišnje pojede 77 kila mesa

U Crnoj Gori jedan stanovnik u prosjeku godišnje pojede čak 77,3 kilograma mesa, pokazali su podaci UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu.

Ovi podaci posebno dobijaju na značaju u momentu kad je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da mesne prerađevine i crveno meso mogu biti potencijalni uzočnici kancera.

Ljubitelji mesa odmah su se pobunili i odbacili takve ideje poručujući kako će i dalje konzumirati meso, odnosno kobasice, šunke, slaninu i slično.

Naravno, istina nije crno-bijela pa je SZO pojasnio da su komponente koje mesne prerađevine čine nezdravim zapravo konzervansi, pojačivači ukusa, dim i slično.

Prema podacima ove Organizacije UN-a najviše mesa konzumiraju Australijanci, Novozelanđani i stanovnici Sjedinjenih Američkih Država.

Što se tiče konzumacije mesa u Evropi, prema ovim podacima, meso i mesne prerađevine najviše konzumiraju u Austriji – čak 106,4 kilograma godišnje po stanovniku.

Najveći konzumenti mesa u Evropi su Austrija (106,4 kg), Luksemburg (98,8 kg), Portugalija (90,3 kg), te Španija (93,1 kg).

Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku.

Kad je riječ o zemljama regiona, podaci pokazuju da građani BiH pojedu najmanje mesa, scega 33,9 kilograma. U Srbiji se 49,3 kg, a u Hrvatskoj 62.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopšteno je da meso ne može škoditi ukoliko se uzima u umjerenim količinama, jer je meso u ishrani svakako potrebno prevashodno kao izvor proteina i minerala.

“Međutim, treba voditi računa da se ne konzumira u većim količinama”, navode iz IJZ.

 

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com