Svečanosti povodom 110 godina crnogorske ustavnosti - Volim Podgoricu

Svečanosti povodom 110 godina crnogorske ustavnosti

Dan parlamentarizma, povodom 110 godina crnogorske ustavnosti, biće obilježen sjutra i u subotu u Podgorici.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u petak će otvoriti izložbu “Iz parlamentarnog arhiva”, dok će u subotu zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Podgorici Mitjom Drobničem otvoriti  projekat Data centar Skupštine Crne Gore, koji je i realizovan uz podršku EU.

Na platou ispred crnogorskog parlamenta biće održana svečanost “Parlament umjetnosti” u kojem će učestvovati studenti i djeca iz vrtića.

Dan parlamentarizma u Crnoj Gori se slavi 31. oktobra, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori. Ustavom za knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine oblik vladavine je zamijenjen ustavnim parlamentarnim sistemom.

Tada je ustanovljeno da je knjaževina Crna Gora nasljedna i ustavna monarhija, narodno predstavništvo je Narodna skupština, koja zamjenjuje dotadašnje narodne zborove, sastanke i vijeća u Crnoj Gori.

Tadašnjim Ustavom je određeno je da se Narodna skupština sastoji od poslanika koje je narod slobodno izabrao i onih koji dolaze po položaju.

To su mitropolit crnogorsko-primorski, arcibiskup barski i primas srpski, muftija crnogorski, predsjednik i članovi Državnog savjeta, predsjednik Velikog suda, predsjednik Glavne državne kontrole i tri brigadira koje imenuje knjaz Gospodar.

Saglasno Ustavu za knjaževinu Crnu Goru, 7. jula 1906. godine donijet je Zakon o izborima narodnih poslanika po kojemu su održani izbori 27. septembra.

Na Cetinju je 31. oktobra u Zetskom domu konstituisana prva crnogorska Narodna skupština, pa je to dan početka parlamentarizma u Crnoj Gori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com