Zatvoreno sedam prodavnica - Volim Podgoricu

Zatvoreno sedam prodavnica

Veterinarska inspekcija tokom kontrole nailazi na niz nepravilnosti među kojima su nehigijena, prodaja hrane sa promijenjenim organolep tičkim osobinama, neupakovano mljeveno meso, bijeli sirevi, viršle, kao i proizvodi bez deklaracija, te nehigijenu u proizvodnom dijelu objekta, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Najčešće nepravilnosti su neposjedovanje sanitarne knjižice ili sa isteklim datumom važenja, neposjedovanje radne odjeće koja po propisima mora biti bijela.

Veterinarski inspektori su, kako navode, ove godine izrekli 312 prekršajnih naloga sa ukupnim novčanim kaznama od 175.410 eura.

U toku ljetnje sezone Zdravstveno-sanitarna i Veterinarska inspekcija su izvršile 730 inspekcijskih pregleda, među kojima je bilo 600 redovnih, 77 po inicijativama i 53 kontrolna.

Donijeto je 115 ukazivanja, 34 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i sedam rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. Podnijeto je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka objašnjavaju u Upravi.

Najčešće nepravilnosti koje utvrdi Zdravstveno-sanitarna inspekcija odnose se na neispunjenost opštih higijenskih zahtjeva u privremenim objektima, nehigijensko postupanje sa hranom u smislu nepravilnog izlaganja prodaji, neobezbjeđivanje adekvatnih rashladnih uređaja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme.

Takođe, često se evidentira i neposjedovanje propisane dokumentacije o porijeklu hrane, kao i nedostatak ispravnih deklaracija.

„Objekti gdje se pripremaju i distribuiraju lako kvarljivi proizvodi (sladoledi, kolači, majonez, salate i slično) redovno se kontrolišu“, saopštili su Pobjedi iz Uprave. Kontrola prehrambenih prodavnica i zelenih pijaca, posebno bezbjednosti mesa, mlijeka, ribe, jaja pokazuje mnogo veći nivo bezbjednosti iz godine u godinu.

Svi uzorci gotove hrane i brisevi sa radnih površina i pribora koje su zdravstveno-sanitarni inspektori uzeli u prvih šest mjeseci ove godine u svim hipermarketima mikrobiološki su bili ispravni, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Uzorkovanje gotove hrane u objektima gdje se vrši pripremanje i usluživanje i briseva sa radnih površina, pribora, posuđa i ruku zaposlenog osoblja radi se u saradnji sa Institutom za javno zdravlje. Ukoliko se u unutrašnjem prometu nađu proizvodi isteklog roka upotrebe, izmijenjenih senzorskih svojstava ili neispravnih deklaracija i drugih neispravnosti uništavaju se ili privremeno stavljaju van prometa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com