Pejović: EU strategija za Dunavski region ključna za integraciju - Volim Podgoricu

Pejović: EU strategija za Dunavski region ključna za integraciju

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je 29. i 30. oktobra u Njemačkoj na ministarskom sastanku u okviru IV godišnjeg foruma EU strategije za Dunavski region, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pejović na ministarskom sastanku u Njemačkoj

Pejović je istakao da je Strategija EU za Dunavski region od velikog značaja za unapređenje političke integracije i ekonomske i teritorijalne kohezije u ovom dijelu Evrope. “Strategija EU za Dunavski region je efikasan mehanizam za osiguranje djelotvorne koordinacije s relevantnim politikama, programima i instrumentima EU. Takođe, ona je bitan instrument za promovisanje saradnje, razmjenu iskustva i dalju integraciju evropskih zemalja”, naglasio je Pejović.

On je naglasio važnost učešća država kandidata za članstvo u EU u transnacionalnim programima saradnje, kao što je Dunavski program, ukazujući da to predstavlja dobru pripremu za buduće korištenje strukturnih i kohezijskih fondova koji će biti na raspolaganju danom ulaska u EU.

“Imajući u vidu da će od 263 miliona eura iz Dunavskog programa, za Crnu Goru, BiH i Srbiju u periodu 2014-2020 biti opredijeljeno 23 miliona eura, Pejović je podvukao važnost dobre pripreme i iskorištenosti raspoloživih sredstava za projekte koji se odnose na saradnju u oblasti promocije biznisa, turizma i konkurentnosti”, navodi se u saopštenju.

Glavni pregovarač je imao i izlaganje u okviru III tematske sesije Foruma “Od ideje do implementacije – strateški razvoj profesionalne obuke kao ključ za inkluzivni rast” u sklopu koje su razmijenjena mišljenja o nezaposlenosti mladih, nedostatku kvalifikovane radne snage, te potrebi sistemskih promjena u profesionalnoj obuci i strateškom pristupu u unapređenju obrazovnih, socijalnih i ekonomskih okvira koji će dovesti do jačanja konkurentnosti i odraziti se na ukupni razvoj država Dunavskog regiona.

Pejović je predstavio stanje u Crnoj Gori u oblasti stručnog obrazovanja i tržišta rada, s fokusom na ciljeve i aktivnosti koje se preduzimaju u pravcu usklađivanja sistema stručnog obrazovanja sa stanjem na tržištu rada i smanjenja stope nezaposlenosti mladih. Osim toga, on je istakao da je Crna Gora izradom Strategije stručnog obrazovanja 2015-2020. definisala mjere za ostvarenje tog cilja u narednom periodu, kao i da je planirano da stručno obrazovanje u narednom periodu bude podržano kroz sprovođenje IV komponente Ipe.

Ovogodišnji forum “Pametne, društvene, održive inovacije za Dunavski region” su organizovali Evropska komisija, pokrajina Baden-Virtemberg i grad Ulm.

Učesnici Forma su, u okviru četiri tematske sesije i više od 30 radionica i panel diskusija razgovarali o ključnim faktorima i pravcima za održiv i sveobuhvatan rast Dunavskog regiona. Razmijenjena su mišljenja i iskustvo u oblasti inovacija, profesionalne obuke, mobilnosti radne snage i migracija, konkurentnosti i preduzetništva, kao i uloge civilnog društva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com