Povećanje plata korisnicima budžeta - Volim Podgoricu

Povećanje plata korisnicima budžeta

Postoji mogućnost povećanja zarada prosvjetnim radnicima i Vlada je spremna da počne razgovore sa sindikalcima na tu temu, zaključak je jučerašnjeg preliminarnog sastanka predsjednika Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića sa ministrima finansija i prosvjete Radojem Žugićem i Predragom Boškovićem.

“O tome šta, koliko i kad vidjećemo iz pregovora koji će da uslijede. Stekao sam utisak da ima raspoloženja i da ima prostora. Slijede konsultacije u okviru Vlade, da se vidi šta i kako. Povećanje najvjerovatnije neće biti samo za prosvjetu, već i za ostale korisnike budžeta”, kazao je Dnevnim novinama Pavićević i dodao da će se svakome ostaviti prostor da u okviru svog ministarstva vide ima li prostora za još neko, dodatno, povećanje.

Pregovori će se, kako je pojasnio, voditi u dva pravca jedan preko Vlade za povećanje koje će sigurno važiti za sve iz budžeta i, drugi, svako sa svojim ministarstvom o tome ima li unutrašnjih rezervi da se, eventualno, kroz povećanje koeficij enata još povećaju zarade.

“Bitno je da se krenulo i da postoji želja Vlade da uđe u taj proces” kazao je Pavićević, istakavši da nijesu precizirali početak pregovora, ali da bi to moralo biti brzo da bi dogovoreno ušlo u budžet.

Prosvjetari traže povećanje na osnovu Sporazuma o politici zarada, koji su u decembru 2011. potpisali u ime Vlade tadašnji ministri finansija i rada i socijalnog staranja Milorad Katnić i Suad Numanović i predstavnici sindikata.

Dokumentom su precizirani uslovi za povećanje i smanjenje plata, iznosi otpremnina i sporazumni raskid radnog odnosa u javnom sektoru.

“Ukoliko realni rast BDP-a pređe 3,5 odsto, potpisnici se obavezu- ju na pregovore o iznosu i načinu povećanja zarada u javnom sektoru, ukoliko tokom primjene sporazuma dođe do značajne promjene finansijske situacije, potpisnici se obavezuju na pregovore o zaradama”, navodi se u Sporazumu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com